fbpx

Italiji grozi uničevalen izbruh vulkana, ki bo izbrisal mesto?!

Foto: Express.co.uk

V Italiji opozarjajo, da se v okolici Neaplja pripravlja uničevalen izbruh vulkana Campi Flegrei, ki bi lahko izbrisal mesto.

Šokantno poročilo Nature Communications razkriva, da bi lahko bil izbruh vulkana Campi Flegrei, ki v prevodu pomeni goreča polja in se razteza na področju Neaplja, tako silovit, da bi lahko izbrisal celotno mesto z zemljevida, ki se nahaja v bližini tega vulkana. Poročilo razkriva, da je količina plina, ki se kopiči, že dosegla kritično mejo, pretok plinov pa bi lahko imel resne posledice tako na samo strukturo vulkana kot tudi na izbruh.

Strokovnjaki pa so zaskrbljeni predvsem zato, ker je področje, kjer se vulkan nahaja, eno najbolj gosto poseljenih in bi lahko silovit izbruh, kakršnega napovedujejo, ubil na milijone ljudi. “Trenutno je opaziti pospešene deformacije in ogrevanje,” svarijo strokovnjaki.

Sicer so prve znake, da se speči vulkan prebuja, zaznali že leta 1950, bolj intenzivno pa po letu 2005, vendar tako alarmantnih napovedi, kot jih trenutno napovedujejo strokovnjaki, v zadnjih letih še ni bilo. Predvsem pa se bojijo, da je speči vulkan res tik pred izbruhom predvsem zato, ker je Italijo v zadnjih mesecih prizadelo več rušilnih potresov. In prav potresi so eden izmed znanilcev prebujajočih se vulkanov.

M. S.