fbpx

Izziv desetih let po venezuelsko: V boju proti Madurovemu režimu s šalami na spletu

#10yearchallenge (vir: twitter)

V Venezueli resda stradajo, a to še ne pomeni, da so zaradi vsega hudega, s čimer se soočajo vsak dan pod taktirko Madurovega socialističnega režima, izgubili tudi smisel za humor. Zadnji hit socialnih omrežij so “izzivi desetih let”, kjer uporabniki primerjajo svoje fotografije izpred desetih let z današnjimi. V Venezueli so akcijo izkoristili za boj proti socialističnemu režimu Nicolasa Madura.

Kruha in iger, ko ni kruha, ostanejo vsaj igre. Kjer za te ne poskrbi država, poskrbijo njeni prebivalci na račun države. Tako so tudi Venezuelci po poročanju El Nacionala izkoristili priložnost ob tako imenovanem 10-letnem izzivu objavljanja svojih slik iz let 2009 in 2019.

Če je drugod po spletu imel #10yearschallenge bolj lahkoten pridih, pa so Venezuelci izkoristili priložnost za udarjanje na račun venezuelskega socialističnega režima. Temu ni ušel niti sam diktator Nicolas Maduro.

Na udaru Venezuelcev so se tako znašli razni zabavljači in sledilci pokojnega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, kot tudi Maduro in drugi vladni uslužbenci.

Primerjave med stanjem v državi pred desetimi leti in sedaj kažejo, kako slaba je situacija v Venezueli. Če so leta 2009 v državi zabeležili 13.985 nasilnih smrti, se je to število leta 2018 zvišalo na 23.047.

Inflacija v času Chaveza je bila 25,1-odstotna, pod taktirko Madura je stopnja inflacije zrasla na 10 milijonov odstotkov. In če je v državi v letu 2009 23 odstotkov vseh državljanov živelo v revščini, je leta 2017 ta delež znašal že 87 odstotkov.

 

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.