fbpx

Jankovićeve lučke bodo letos stale 220 tisoč evrov

Praznični december se v Ljubljani letos pričenja teden dni prej kot ponavadi. Letos so za tradicionalni prižig lučk izbrali petek pred prvo adventno nedeljo. Mestno občino Ljubljana bo osvetlitev stala več kot lani, in sicer kar 220.000 evrov, za sofinanciranje programa pa bodo iz občinskega proračuna namenili 113.000 evrov.

Ljubljana je prejšnja leta praznično zaživela na Prešernov rojstni dan – 3. decembra, letos pa so se odločili, da bodo sezono prazničnih stojnic odprli že 27. novembra. Zdi se, da se je nekdo za tak korak odločil z namenom, da bi v dodatnem tednu zaslužil še večjo vsoto denarja. Vendar direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek zagotavlja, da so se za tak korak odločili na pobudo občanov in gospodarstvenikov. Prav tako poudarja, da prižig prazničnih luči ni vezan na datum, temveč na dan. Za dan D so določili petek pred prvo adventno nedeljo.

Foto: STA

Foto: STA

Morda vas zanima tudi: Ste že postavili jelko in skuhali božično večerjo?

Smreko na Prešernovem trgu so velikodušno donirali Čehi
V Ljubljani bo v prazničnih dneh nameščenih kar 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter luči. Osrednjo smreko na Prešernovem trgu, ki je okrašena s približno 10 kilometri luči, je občini podarilo češko veleposlaništvo. Stroški javne razsvetljave bodo letos za 10 % višji kot lani in bodo skupaj znašali skoraj četrt milijona evrov.

Vse praznične stojnice so že oddane (foto: STA).

Vse praznične stojnice so že oddane (foto: STA).

Želite najeti stojnico? Ne bo šlo
Letos je bilo za najem stojnic precej večje povpraševanje kot lani. Največ gostincev in trgovcev se po besedah Stuškove zanima za stojnice na Prešernovem trgu in Cankarjevem nabrežju. Podjetnike, ki lahko prodajajo na stojnicah, izbira posebna komisija, ki pregleda vse prijave, nato pa se odloči glede na raznolikost ponudbe.

 

Kljub temu da se letos prireditev začenja teden dni prej, cene najema niso zvišali, trgovci in gostinci bodo za najem hišk odšteli enako vsoto denarja kot lani.

Vračljivi lončki
Letos bodo obiskovalci prazničnega sejma lahko kuhano vino in čaj pili iz keramičnih lončkov. Namen tega je zmanjšanje števila odpadne embalaže in ohranjanje čistega okolja. Gostinci so skupaj z najemom hišice kupili keramične lončke, ki jih bodo obiskovalcem sejemskih prireditev ponujali v zameno za kavcijo v višini 2 evrov.

V štajerski prestolnici bodo božične lučke zasvetile na isti dan kot v Ljubljani, sledi prižig lučk v Celju, kjer so ta dogodek napovedali za nedeljo, v Kopru pa bodo praznične luči prižgali na večer pred obiskom Miklavža.

 

Nina Knapič