fbpx

Japonska študija razkriva: Tudi psi lahko točijo solze sreče!

Jokajoči pes. (Foto: Pixabay)

Japonski znanstveniki so odkrili, da lahko psi jokajo, ko so podvrženi čustvenemu vznemirjenju. Količina solz v njihovih očeh je večja, ko jih navdajajo pozitivna čustva. Ostaja pa vprašanje, ali jokajo tudi ob negativnih čustvih. 

Ekipa raziskovalcev pod vodstvom Takefumija Kikusuija, je poskušala dognati, ali psi jokajo, ko se čustveno vznemirijo. Izmerili so namreč količino solz v njihovih očeh s pomočjo Schirmerjevega testa, pri katerem je pod vekami nameščen poseben trak. Za izvedbo osnovne meritve so uporabile pse med vsakdanjim stikom z njihovim gospodarjem, poroča STA.

Potem ko so se psi po petih do sedmih urah ločenosti vnovič srečali s svojimi gospodarji, so tekom nadaljnjih pet minut njihove oči občutno povečale proizvajanje solz. “Ugotovili smo, da psi točijo solze, povezane s pozitivnimi čustvi. Prav tako pa smo odkrili, da je hormon oksitocin podlaga za povečanje solz,” je rezultate raziskave pojasnil Kikusui.

Psi ob snidenju s svojimi lastniki točijo solze sreče. (Foto: Pixabay)

Kot je še pojasnil, je bila količina solz večja, ko so se ponovno srečali z gospodarjem, kot pri snidenju z drugimi osebami, ki so psu poznane. V prihodnje pa nameravajo japonski znanstveniki ugotoviti, ali ob srečanju s svojimi pasjimi prijatelji ravno tako proizvajajo solze. Je pa odprto tudi vprašanje, kaj se zgodi ob negativnih čustvih.

Domen Mezeg