fbpx

Jasikevičius okrcal provokativnega novinarja: “Ko boš imel svoje otroke, ne boš spraševal neumnosti!”

Foto: Žalgiris. Šarunas Jasikevičius.

Nekdanji litvanski košarkar Šarunas Jasikevičius, ki zdaj opravlja vlogo trenerja pri tamkajšnjem evroligašu Žalgirisu, je prejšnji teden poskrbel za pravo navdušenje med ljubitelji košarke, ko je mlademu novinarju, ki mu je zastavil skrajno neumno vprašanje, dal pravo življenjsko lekcijo. Videoposnetek novinarske konference pred peto tekmo polfinalne serije državnega prvenstva proti ekipi Neptunas, na kateri je manjkal košarkarski zvezdnik Augusto Lima, zaradi rojstva svojega prvega otroka in zaradi česar sta se novinar in trener sporekla, je končal tudi na družbenem omrežju YouTube, kjer si ga je ogledalo že več kot milijon ljudi.

Šarunas Jasikevičius od lanskega leta opravlja vlogo glavnega trenerja pri serijskem litvanskem košarkarskem prvaku Žalgirisu, s katerim žanje uspehe, letos pa so mu odmevni rezultati uspeli tudi v Evroligi. Med evropsko elito je namreč njegova ekipa v rednem delu prvenstva zasedla 10. mesto in samo za dve zmagi zaostala za uvrstitvijo v končnico. Pod Jasikevičiusevim vodstvom je Žalgiris letos že osvojil latvijski pokal, prav tako se je uvrstil v finale državnega prvenstva, kjer je njegov nasprotnik trenutno Lietkabelis.

V polfinalu je Žalgiris izločil Neptunas, na odločilni četrti tekmi za uvrstitev v finale pa je manjkal 25-letni brazilski zvezdnik Augusto Lima, kateremu je zaročenka povila prvega otroka. Pred zadnjo tekmo je na novinarski konferenci eden izmed domačih novinarjev skušal “ustvariti dramo” in je trenerja spraševal, kaj si misli o Limovem izostanku, a je mladega predstavnika sedme sile Jasikevičius hitro podučil, da se takšnih neumnosti ne sprašuje. Pogovor je potekal takole:

Novinar: Trener, kaj si mislite o Augustu Limi, ki bo zapustil ekipo pred polfinalom, da bi prisostvoval rojstvu svojega otroka?

Jasikevičius: Kaj si mislim o tem? Dovolil sem mu iti.

Novinar: Pa je to normalno, da zaradi takšne stvari igralec odide sredi polfinala?

Jasikevičius: Ali imate otroke?

Novinar: Ne.

Jasikevičius: Ko boš imel otroke, mladenič, tedaj boš razumel. Kajti to je najpomembnejša človeška izkušnja v življenju. Vau, to je pravzaprav res dobro vprašanje. Ali misliš, da je košarka najpomembnejša stvar v življenju?

Novinar: Ne, ampak polfinale je pomembno.

Jasikevičius: Komu je to pomembno?

Novinar: Ekipi, Žalgirisu.

Jasikevičius: Ali ste videli navijače na tribunah? Ko boste videli svojega prvega otroka, takrat boste razumeli. Pridi po koncu novinarske konference k meni, pa bova rekla kakšno na to temo. Ker nič na svetu ne more biti bolj pomembno od rojstva otroka. Verjemite mi. Ne lovorike, ne nič drugega. Augusto Lima je zdaj čustveno v nebesih. Res sem vesel zanj.

Naj spomnimo. Šarunas Jasikevičius je v sezoni 1999-2000 igral tudi za Union Olimpijo, ko je slednja še zelo uspešno nastopala v košarkarski Evroligi in ko je Litvanca dodobra spoznala celotna Evropa. Olimpija mu je služila kot odskočna deska za naslednje pomembne korake v karieri, v kateri je igral tudi za Barcelono, Žalgiris in Maccabi Tel Aviv, preizkusil pa se je tudi onkraj luže, v ligi NBA, kjer je oblekel dresa Indiane Pacers in Golden State Warriorsov.

T. F.