Kajenje ubija in stane svetovno gospodarstvo kar dva odstotka svetovnega BDP-ja

Foto: STA

395 milijard evrov je bilo v letu 2012 namenjenih za zdravstveno oskrbo in hospitalizacijo kadilcev ter za posredne stroške, ki so jih povzročile s kajenjem povezane bolezni in smrti. Kajenje je svetovno gospodarstvo leta 2012 stalo več kot 1300 milijard evrov, 40 odstotkov bremena pade na države v razvoju.

Bolezni, ki jih povzroča kajenje po svetu, predstavljajo 12 odstotkov, oziroma 2,1 milijona vseh smrti ljudi, starih od 30 do 69 let. Največ žrtev je v Evropi in Ameriki. Skoraj 40 odstotkov stroškov globalnega gospodarstva so povzročile države s srednjimi in z nižjimi prihodki, četrtino Brazilija, Rusija, Indija in Kitajska. Kitajski kadilci  porabijo več kot tretjino vseh cigaret v svetu. Strokovnjaki niso vključili v  študijo podatkov o gospodarski škodi, ki jo povzročijo vdihavanje cigaretnega dima in nekadilske oblike uporabe tobaka, na primer žvečenje tobaka.

V Svetovni zdravstveni organizaciji ugotavljajo, da je uporaba tobaka ena največjih javno-zdravstvenih groženj, s katero se sooča svet. Davki na tobačne izdelke so stroškovno najbolj učinkovito sredstvo. Samo 33 držav, kjer živi 10 odstotkov svetovnega prebivalstva, je uvedlo tako visoke davke na tobačne izdelke, ki tvorijo več kot 75 odstotkov prodajne cene.

Študija zajela 97 odstotkov kadilcev
“Kajenje pomeni veliko breme za gospodarstvo po celem svetu, predvsem evropsko in severnoameriško, kjer je tobačna epidemija najbolj napredovala,”
so strokovnjaki zapisali v študiji, objavljeni v časniku Tobacco Control.  Eden od nujnih ukrepov za zmanjšanje stroškov je, da države uvedejo močnejše ukrepe proti tobačnim izdelkom. To je prva študija, ki obravnava države s srednjimi in nižjimi prihodki. Prejšnje so pod drobnogled vzele bogatejše države. Strokovnjaki so obdelali podatke iz 152 držav, kar predstavlja 97 odstotkov vseh kadilcev na svetu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je uporaba tobaka ena največjih javno-zdravstvenih groženj, ki ogroža svet. Davki na tobačne izdelke so stroškovno najbolj učinkovito sredstvo. V 33 državah, kjer živi 10 odstotkov svetovnega prebivalstva, so uvedli tako visoke davke na tobačne izdelke, da tvorijo  več kot 75 odstotkov prodajne cene.

B. J., STA

 • samsara

  Brez veze karkoli pisati, govoriti…
  Ukinitev in prepoved, tako kot za alkohol.
  Pomenljivo pa je, da je mnogostransko zdravilna in koristna rastlina konoplja, tista prava, z določeno vsebnostjo kanabinoidov, ne idustrijska, prepovedana.
  Glavno, da je biznis za farmacevte in zdravstvo, ki tretirajo kadilce, alkoholike in hkrati onemogočajo ljudstvu, da bi si pomagalo z še eno zdravlino rastlino več.

  • Jefferson Vendski

   Fašist.
   Jaz pa pravim: Legalizirat vse, deregulirat vse, privatizirat vse, ukinit trošarine, ukinit drago registracijo avtov (samo obvezno zavarovanje), ukinit omejevanje razpolaganja z lastnino (gradbena dovoljenja itd, pa prepustiti gostilničarjem da oni odločajo ai se bo v oštarijah kadilo ali ne), davke zmanjšati na max 10%, itd.
   Svoboda, svoboda in še enkrat svoboda, edino to je prava pot.

   • pajot

    **********

   • Kat Wilson

    Se strinjam. Če bi legalizirali konopljo (in še kaj drugega) in potem vse prodajali z 10% davkom, bi še vedno dobivali toliko kot sedaj, če ne še več. Ampak lobiji so še vedno premočni. In kajkopak, ali je nekaj legalno ali ne, ne bo ustavilo nikogar da bi te droge koristil. Na račun nelegalnosti bogatijo le kriminalci, prekupčevalci… In veliko teh je nasilnežev, ki so pripravljeni ubijati, da jih policija ne najde.

 • slaipowi

  Gotovo imajo Murgle in Kučan ter UDBA kaj pri tem. A ne, Olga?

  • RATATA

   Kućan je v otroštvu kadil ko turk. Zato je ostal tako mali.

 • Slovenec 33

  Tole študijo so pa zagotovo naredili ljudje obremenjeni s fdvizmom. Če bi to držalo bi človeštvo že izumrlo. Evropa pa zagotovo nebi bila več poseljena.
  Če je vsak 5 človek na krogli zemeljski Kitajec potem je logično, da pokadijo toliko cigaret. Ne verjamem, da Kitajcem tobak manj škodi, kot drugim ljudem.
  Res ni dobro niti etično, da se nekritično prevajajo in prepisujejo flauze iz rumenega tiska. Pokažite vendar, da ste vsaj za eno stopničko nad rumenim tiskom. Hvala.

  • tohuvabohu

   Ja, ne vem, če je res tako. Se mi zdi, da jo to bolj domena t. i. resnih medijev (čeprav ugotavljamo, da je meja med “resnimi” in rumenimi mediji čedalje bolj zabrisana).
   Vsekakor pa je treba povedati, da je naštevanje stroškov, ki nastanejo zaradi kajenja, zelo enostransko gledanje. Nihče v javnosti ne upa povedati, kakšne blagodejne učinke ima ta pojav na zdravstveno in še bolj na pokojninsko blagajno. Kdor bi povedal, bi takoj doživel medijski linč, zlasti iz vrst levih voluharjev, ki so se blazno norčevali takrat, ko je Janševa vlada uvedla prepoved kajenja v javnih prostorih.

 • sevenx

  Vsak kadilec ki umre zaradi katerekoli smrti zabeležijo da je umrl zaradi cigaretov. Tako dobijo te rezultate.

 • luckyss

  To tematiko bo težko povezati z levimi fašisti..
  Torej ni pričakovati presežek komentarjev ;)

 • Unikatna

  Za denar se jim gre in ne za ljudi! Če je tako škodljivo, zakaj ne prepovedo uporabo tobaka!!!

 • samsara

  Je pa dobro za biznis, in to je vse kar šteje v tem j****** svetu.
  Kakšno zdravje neki… Svet je preobljuden. Prašte Bilderberge, Ilunimate…