fbpx

Kuharski mojster Tomaž Kavčič navdušuje izbrane goste

Tomaž Kavčič, eden najbolj priznanih slovenskih kuharskih mojstrov, je predaval na mednarodnem vinskem sejmu Vinska vizija odprtega Balkana v Beogradu. Vodja Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono je z udeleženci delil, kako je nastal njegov sloviti gin Monologue in kako se je znašel med prvimi prejemniki Michelinove zvezdice v Sloveniji.

Na predavanju, ki ga je poslušalo zavidljivo število gostov, je izpostavil, da so vse nagrade in priznanja posledica ali rezultat dela, korektnega odnosa do gostov, dobaviteljev in širše skupnosti. Bil je tudi glavni kuhar na večerji predsednika in premierja Črne gore in Albanije, gostil pa je tudi turškega zunanjega ministra ter slavnega teniškega igralca Novaka Djokovića, njegovega očeta in strica.

Pri prvi izdaji slovenskega Michelinovega vodnika je še posebej pohvalil vlogo države. “Zdaj moramo to vrniti Slovencem. Moram priznati, da so mi po krizi, ki jo je povzročil koronavirus, ponudili kavarne in restavracije v Italiji tudi v svetovno najbolj prepoznavnih turističnih krajih. Kot lastnik Michelinove zvezdice bi tam veliko lažje zagnal podjetje, a na kaj takega niti ne pomislim. To bi bila po svoje izdaja, kajti moja Michelinova zvezdica mora ostati slovenska in mora prispevati k slovenskemu turizmu,” je povedal. Prepričan je, da zvezdice prispevajo k dvigu dodane vrednosti domačega gostinstva in širše turizma, s čimer se bo prispevek države v teh letih večkrat vrnil.

Od monologa do Monologua
Ob enih zjutraj, ko malo popijem, ne pustim ljudem govoriti in se opravičim prijateljem, saj začnem s svojim monologom. Tako sem tudi rešil zagato z imenom za gin. Prijatelj mi je v tistem trenutku, dejal: ‘Tukaj je tvoje ime, Monologue’,” je Kavčič zbranim pojasnil, kako je nastalo ime njegovega gina.

Zaupal je še, da je bil ob prejemu svoje prve Michelinove zvezdice izredno ganjen. “Laskavega naziva, ki ga prinaša Michelinova zvezdica, ne dobiš čez noč.” Občutki ob prejemu zvezdice so bili “izjemni, sploh tisti pred razglasitvijo, ko nihče ni vedel, kakšne bodo ocene.”

Sara Kovač