fbpx

Misija na Balkanu: Na spletu se je pojavil posnetek orgije, v katerem sodeluje mladenka in večja skupina vojakov

Britanski vojaki bodo zaradi orgije, ki so si jo organizirali v vojašnici, ob višjo plačo in morebitna napredovanja. (Foto: epa)

Na stotine britanskih vojakov se ne bo udeležilo skupne vaje Nata na Kosovu in Bosni, saj je na splet pricurljal posnetek orgije, v katerem je sodelovala civilistka in osem vojaških padalcev, številni pa so dogajanje opazovali. “Moje sporočilo vojski je jasno – naše delovanje temelji na zaupanju in samozavesti, zato se moramo držati najvišjih standardov,” je odločitev o odpoklicu celotne 16. jurišne brigade komentiral britanski general Sanders.

Vest pa je še toliko bolj šokantna, saj se to ni zgodilo prvič. Isto mladenko naj bi vojaki v kasarno pretihotapili kar 31-krat, poroča The Times of London. Zaradi incidenta se je osem glavnih akterjev posnetka, ki je nastal v vojašnici Merville v Colchestru, znašlo v središču preiskave vojaške policije. Ta sicer ni obrodila sadov. Preiskovalci so namreč ugotovili, da pri nastanku posnetka ni bil zagrešen noben zločin.

A dejstvo je, da je zloglasni posnetek nastal po črki zakona, ki krši vrednote britanske vojske. Kot je pojasnil general Sanders, bi se lahko incident razumel kot “ponižujoč” do žensk: “Takšno vedenje je nesprejemljivo in škodi ugledu vojske.” Po poročanju angleških medijev je bil posnetek sicer zelo ekspliciten.

Kakšna kazen čaka razposajene vojake?
Britanski general je bil precej skop s pojasnili o tem, kakšna kazen čaka razposajene vojake. V pismu, ki ga je poslal drugim generalom in poveljujočim oficirjem, je zapisal, da je imela ta enota doslej izjemen ugled zaradi zmogljivosti in usposobljenosti, da pa je trenutno prišlo do izgube zaupanja. “Razmislili bodo o tem in tam, kjer je potrebno, spremenili vedenje, ki spodkopava ugled in operativno učinkovitost sicer izjemnega bataljona,” je napovedal Sanders in dodal, da je prepričan, da bodo zahtevane spremembe uveljavili hitro in tako povrnili ugled, ki si ga zaslužijo. Po njegovih besedah bo vojaška enota še vedno pripravljena braniti interese Združenega kraljestva tako doma kot v tujini.

Kazen je tako predvsem finančne narave. Ker se vojaki ne bodo udeležili vsakoletne misije na Balkanu, bodo kaznovani vojaki ostali brez dodatnega zaslužka, ki spremlja misije v tujini, prav tako bodo ostali brez medalje, ki bi jim zaradi misije sicer pripadala, poroča angleški Guardian.

Incident se je zgodil kmalu potem, ko je bila ista enota prav tako obtožena neprimernega vedenja v Severni Makedoniji. Mediji o podrobnostih incidenta, ki se je pripetil le mesec dni nazaj, ne poročajo.

Andrej Žitnik