fbpx

Maribor dobil tekmece v Ligi prvakov, Ljubljana pa nov grafit – Za Vijolice bo bojda navijal tudi Janković, zato so mu Green Dragonsi iz maščevanja pokracali center mesta!

Foto: Facebook. Zoran Janković se opravičuje Green Dragonsom pred svojim grafitom.

Slovenski nogometni državni prvaki iz Maribora so v Monte Carlu dobili svoje tekmece v skupinskem delu elitne Lige prvakov, v katero so se v torek, potem ko so izločili izraelski Hapoel Beer Sheva, uvrstili že tretjič v zgodovini. Vijolice bodo prihajajočo jesen igrale v skupini E, v Ljudski vrt pa prihajajo angleški prvoligaš Liverpool, španski prvoligaš Sevilla in ruski prvak Spartak Moskva. Ime NK Maribora je bilo sicer v četrtem jakostnem bobnu, kroglico z njegovim imenom pa je poseben gost Francesco Totti izvlekel kot šesto po vrsti, ko je bila poleg omenjene skupine E na voljo le še skupina H, v kateri so bila izjemno atraktivna imena, kot so Tottenham, Borussia Dortmund in aktualni evropski prvak Real Madrid. Navijači Maribora najbolj z nestrpnostjo čakajo na tekmo s petkratnim evropskim prvakom Liverpoolom, katerega prvo ime je brazilski zvezdnik Philippe Coutinho.

 

Naj spomnimo. Nogometni ponos Štajerske je v žrebu skupinskega dela najbolj elitnega nogometnega klubskega tekmovanja na svetu sodeloval tretjič. Prvič že davnega leta 1999, ko so v Mariboru gostovali Bayer Leverkusen, Dinamo Kijev in Lazio, drugič pred tremi leti, ko so prišli Chelsea, Schalke 04 in Sporting Lizbona. Predvsem na zadnje udejstvovanje v Ligi prvakov imajo Vijoličasti zelo lepe spomine, saj so se kakovostni razliki navkljub predvsem doma zelo enakovredno kosali s precej močnejšimi nasprotniki in osvojili tudi tri točke. Vrhunec jeseni 2014 je bilo gostovanje Chelseaja, ko se je tekma pod Kalvarijo končala z neodločenim izidom 1 : 1.

Foto. UEFA. Skupine Lige prvakov so žrebali v Monte Carlu.

Žreb, ki je potekal pod okriljem Evropske nogometne zveze, je v Monte Carlu z govorom odprl predsednik Uefe Slovenec Aleksander Čeferin, podelil je tudi nagrade najboljšim nogometašem lanske sezone. Nagrado za svoj prispevek k razvoju nogometa je dobil pravkar upokojeni italijanski zvezdnik Francesco Totti. Najboljši vratar lanske sezone je postal legendarni Juventusov čuvaj mreže Gigi Buffon, za najboljšega branilca so izbrali kapetana Real Madrida Sergia Ramosa, za najboljšega napadalca pretekle sezone pa, nepresenetljivo, dvakratnega strelca v lanskem finalu Cristiana Ronalda. Žreb je vodil generalni sekretar Uefe Giorgio Marchetti, poleg Tottija je ekipe pomagal žrebati nekdanji ukrajinski reprezentant Andrej Ševčenko.

Foto: UEFA. Francesco Totti je takole iz bobna izvlekel kroglico z imenom NK Maribora.

Foto: UEFA. Na žrebu je prisostvoval tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

In medtem ko se v Mariboru ogrevajo za vročo nogometno jesen, imajo v Ljubljani povsem druge probleme. Ker je župan Zoran Janković Mariboru čestital za uvrstitev v Ligo prvakov, so se mu maščevali navijači NK Olimpije in pokracali zid na eni izmed stavb v središču mesta. Z grafitom so svojemu županu sporočili sledeče: “Maribor šampion?! Zoki!? Ali se ti je zmešalo?” Janković ima očitno odlično piarovsko službo, ki mu je svetovala, naj se za dejanje ne opraviči, temveč se postavi kar pred pografitirano steno in Ljubljančanom sporoči, da resda v Evropi navija za Maribor, a da na prihajajočem nedeljskem večnem derbiju vseeno upa na zmago Olimpije.

Kdo ve, kaj Jankoviću najbolj zamerijo njegovi občani – to, da bo njihov župan jeseni pesti stiskal za Maribor, ali to, da njegove obljube o močni Olimpiji, v klub je pomagal pripeljati celo srbskega poslovneža Milana Mandarića, niso obrodile nobenih sadov.

L. S.