fbpx

Najstarejša zemljanka izdala skrivnost dolgega življenja

Emma Morano, najstarejša zemljanka.

Najstarejša Zemljanka, Italijanka Emma Morano, ki bo 27. novembra dopolnila 117 let in velja za edino še živečo osebo na svetu, ki je bila rojena v 19. stoletju, od prehrane prisega na jajca. V svojem življenju jih je pojedla že 100 tisoč, druge hrane pa se skoraj ne dotakne.

Kot je povedala, poje dve jajci na dan in tudi nekaj piškotov. Dodala je, da sicer ne je veliko, ker nima več zob. Jajca uživa že od 20. leta starosti, ko so ugotovili, da je slabokrvna, in ji je zdravnik svetoval, naj vsak dan poje tri jajca, eno kuhano in dve surovi.

Sadja in zelenjave se skoraj ni dotaknila
Najstarejša zemljanka se diete drži že 90 let in v tem času je po ocenah pojedla kakih 100 tisoč jajc. Carlo Bava, ki je zadnjih 27 let njen zdravnik, je povedal, da Moranova nikoli ni jedla veliko zelenjave in sadja. Ko jo je spoznal, je zjutraj pojedla dve surovi jajci, za kosilo omleto, za večerjo pa piščanca. Dodal je, da zdaj v glavnem je piškote, ker ji meso ne prija več, poleg tega je slišala, da meso povzroča raka.

Moranova živi v svojem stanovanju, ki ga sicer ni zapustila že 20 let, zadnje leto pa je tudi priklenjena na posteljo. Šele zadnje leto ima negovalko, ki stalno skrbi zanjo. Njen um ostaja bister, vendar pa zelo slabo sliši in s težavo govori. Tudi vidi zelo slabo, zato zdaj večino časa dremlje.

M. P., STA