Neverjetna, toda resnična zgodba: Tongovca odnesel cunami in kar 27 ur je preživel v morju

Datum:

Zgodba o Tongovcu, ki ga je odnesel cunami in ki je več kot 27 ur plaval med otoki, je postala ena prvih, ki se je pojavila iz otoške države pet dni po tem, ko je katastrofa prekinila komunikacijo med njo in preostalim svetom. Njegova neverjetna zgodba je postala viralna.

Lisala Folau, upokojeni invalidni mizar, je za tongovsko radijsko postajo povedal, da je plaval s svojega otoka Atata preko dveh drugih nenaseljenih otokov, da bi sčasoma dosegel glavni otok Tongatapu, skupno približno 13 kilometrov. Izbruh vulkana na Tongi je bil tako silovit kot potres magnitude 5,8 in je povzročil cunami na številnih obalah sveta. Najmanj trije ljudje so umrli po izbruhu vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, ki je sprožil uničujoč cunami in poškodoval številne vasi in mesta ter prekinil komunikacijske zveze.

Osupljiva zgodba, ki je skoraj neverjetna
Prebivalec majhnega izoliranega otoka Atata, ki šteje približno 60 prebivalcev, Lisala Folau, je ravno slikal svoj dom, nakar so se okoli 19. ure pojavili ogromni valovi in ​​ga odnesli v morje, piše Reuters. Folau je za Broadcom Broadcasting povedal, da ga je med slikanjem doma brat opozoril na cunami, kmalu zatem pa so valovi zadeli njegovo hišo. Da bi se izognil prvemu valu, je splezal na drevo, ko pa se je spustil, ga je nesrečno odnesel drugi val. “Upoštevajte, da sem invalid. Ne morem pravilno hoditi … in ko lahko, verjamem, da lahko dojenček hodi hitreje kot jaz,” je dodal. “Enostavno sem lebdel, naokoli so me metali veliki valovi, ki so konstantno prihajali,” je povedal za radijsko postajo. Dodal je, da mu je kasneje uspelo preplavati 7,5 kilometra do glavnega otoka Tongatapua, obalo pa je dosegel 27 ur pozneje – v nedeljo okoli 22. ure.

Izbruh vulkana Tonga (foto: printscreen)

Zgodba o preživetju zaokrožila na spletu
Folaujeva zgodba o uspehu je postala viralna v lokalnih Facebook skupinah in drugih družbenih omrežjih, deležen je pozitivnih komentarjev, kot je: “On je resnični Vodni mož,” je bil eden od zapisov uporabnika Facebooka, pri čemer se je skliceval na lik iz stripov in filmov. Po besedah ​​Erike Radewagen, uradnice za plavanje na olimpijski ravni iz Pacifika, je Folaujeva zgodba o preživetju impresivna. “Popolnoma neverjetno je, glede na to, da je bežal pred katastrofalnim dogodkom, da je pod takšnim pritiskom, psihično in z dodatnim fizičnim pritiskom bežanja v temi. Tudi zelo izkušeni plavalci imajo fizične meje in določene parametre, vendar je za to, kar je naredil on, potrebna drugačna miselnost. Ni tako, kot da je padel s čolna, ubežal je izbruhajočemu vulkanu, ki ga je odnesel cunami. Obstaja več fizičnih ovir, kot so pepel, naplavine, valovi in ​​drugi dejavniki, zaradi katerih bi bilo njegovo plavanje veliko bolj zahtevno.”

Mesto Nuku’alofa po opustošenju (Foto: printscreen)

Otok Atata, ki leži približno osem kilometrov severozahodno od prestolnice Tonga, je bil v cunamiju skoraj popolnoma uničen. AFP poroča, da je vulkanski pepel prekril tudi glavno letališče na otoku Tongatapu, zaradi česar na njem še ne morejo pristati letala z nujno pomočjo – hrano in pitno vodo. Skupine več sto reševalcev in prostovoljcev so letališke steze danes očistile. Oblasti upajo, da bodo prva letala s humanitarno pomočjo na otoku lahko kmalu pristala.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...