fbpx

Odlični ukrepi, kako preprečiti smrdljiva stopala

Foto: iStock

Ali tudi vam smrdijo stopala? Niste edini! Stopala in čevlji smrdijo zaradi bakterij in glivic, ki se v toplem in vlažnem okolju veselo namnožijo. Čevlji za to nudijo torej idealne okoliščine, a brez skrbi! Obstaja vsaj deset trikov, ki lahko vsaj omejijo neprijetne vonjave vaših stopal. 

 • Redno umivajte čevlje
  Umivanje čevljev v pralnem stroju je verjetno najboljši način, da bakterije za vedno eliminirate iz vaših obuval. Vendar pozor! Umivanje v pralnem stroju lahko vaše čevlje tudi trajno uniči, saj obrabi materiale, iz katerega so čevlji narejeni, poleg tega pa lahko popusti tudi lepilo, ki skupaj drži različne dele obuvala. Najboljša možnost, ki jo imate, je, da čevlje umijete na staromoden način, torej “na rok”e, nato pa jih na prostem posušite. 
 • Nosite nogavice, ki prepuščajo znoj
  Nogavice, ki si jih običajno nadenemo, so narejene pretežno iz bombaža. V primeru, da želimo omejiti neprijetne vonjave, je najbolje, da kupimo t. i. športne nogavice, ki prepuščajo znoj in stopalo tako ohranijo relativno suho. Znoj na “drugi strani” nogavice lažje izhlapi, na stopalu pa se nabere manj bakterij.
 • Sušite čevlje, ko “počivajo”
  Ko po dolgem dnevu v službi pridemo domov, navadno ne pomislimo, da bi čevlje postavili na mesto, kjer bi se najhitreje posušili (razen če smo preživeli deževen dan), vendar bi morali storiti prav to. Za to obstajajo tudi prav posebne priprave, ki notranjost čevlja razširijo, da se ta hitreje posuši. 
 • Uporabljajte nogavice narejene iz bakra
  V primeru, da ste še posebej težaven primer, se lahko zgodi, da nošnja nogavic, ki so narejene iz materialov, ki prepuščajo znoj, za vas ne bo dovolj. V tem primeru morate poseči po nogavicah, ki so narejene iz kovinskih vlaken, na primer iz bakra, ki je uspešen nasprotnik gojišča neprijetnih vonjav. 
 • Uporabite prašek za stopala
  Tudi prašek za stopala je zelo uporaben. Večina jih sestoji iz smukca, ki absorbira vlago, veliko pa jih je obogatenih s prijetnimi vonjavami. Praški so za copate, ki jih nosimo brez nogavic, še posebej uporabni.
  .
Foto: iStock

Foto: iStock

 • Dezinfekcijsko sredstvo
  Smrad, ki vas lahko spravi v zadrego na družinskih obiskih, ko se boste morali sezuti, lahko preprečite tudi z dezinfekcijskimi sredstvi. Ta so še posebej uporabna, ko ne morete uporabiti praška za stopala, saj ta, potem ko ga nanesete, ostane viden. Večina sredstev za dezinfekcijo vsebuje spojino benzal klorid, ki se nahaja tudi v številnih preparatih za gospodinjsko uporabo. 
 • Pralni vložki
  V primeru, da nosite čevlje, v katerih ste bolje videti brez nogavic, vendar kemijskih preparatov ne želite uporabljati, obstaja še ena možnost – pralni vložki. Iz čevljev morate iztrgati serijske vložke in jih nadomestiti s pralnimi. Prati jih je potrebno po vsaki tretji ali šesti uporabi.
 • Antiperspiranti na stopalih
  Nanašanje antiperspirantov, s katerimi se navadno namažemo pod pazduho, na stopala je pogosta taktika maratonskih sprehajalcev, saj tako preprečujejo žulje; ta taktika ima pa tudi stranski učinek – zmanjšano potenje. Opozorilo: pri prvi uporabi ne pretiravajte, za začetek namažite le majhen del stopala, da se boste izognili hudi reakciji kože. 
 • Deodoranti na stopalih
  Po stopalih lahko razprišite tudi deodorant. Stopala zaradi tega sicer ne bodo ostala suha, bo pa deodorant preprečil razvoj neželenih bakterij in glivic. 
 • Postavite čevlje v zamrzovalnik
  To, da se čevlje splača posušiti, smo že napisali, smiselno jih je torej pustiti v hladnem in suhem prostoru. Morda pa niste vedeli, da je čevlje za kratek čas pametno pustiti tudi v zamrzovalniku, kjer nizke temperature uničijo bakterije, ki bi vam sicer usmradile čevelj. Pri tem bodite pazljivi, saj lahko hlad uniči tudi material in lepila, ki vaš čevelj držijo skupaj, poroča Verywell

Ž. K.