fbpx

Poglejte, katere zdravstvene težave prinašajo različne vrste obutve

Foto: Pixabay

Kakšno obutev izbrati, je dilema mnogih ljudi, še posebej tistih z ortopedskimi težavami. Nekateri zdravniki sicer trdijo, da nošenje čevljev z ravnim podplatom sprošča stopala, medtem ko najnovejše raziskave kažejo drugače. Na dolgi rok lahko ravni podplati prinesejo številne zdravstvene težave.

Nemalo žensk vsakodnevno nosi čevlje z visoko peto. Dolgoročno lahko nošenje takšne obutve povzroči bolečine v križu in poškodbe hrbtenice. V zadnjem času je o bolečinah v hrbtu potožila tudi pevka Beyonce, ki je drugače velika ljubiteljica visokih pet. Pri takšni obutvi trpijo predvsem kolena in hrbet.

Vsaka ženska pa dobro ve, da se pri nošenju tovrstne obutve kmalu pojavijo tudi bolečine v stopalih, zato imajo tiste najbolj iznajdljive za vsak slučaj vedno seboj tudi rezervno obutev z ravnim podplatom.

Salonarji ali balerinke?
Zdravniki trdijo, da je vseeno boljše nositi čevlje s povsem ravnim podplatom kot tiste z visoko peto. Vendar so najnovejše raziskave pokazale, da lahko tudi ti prinašajo številne zdravstvene težave. Vse več je primerov, ko se ljudje, ki nosijo obutev z ravnim podplatom, pritožujejo nad bolečinami in poškodbami v stopalih. Tovrstna obutev lahko kljub udobnosti povzroča bolečine v nogah in hrbtenici, v nekaterih primerih tudi artritis.

Zdravniki priporočajo “nekaj vmes”
Strokovnjaki priporočajo izbiro čevljev z dva- do tricentimetrsko peto, saj se na ta način omogoči primerno cirkulacijo krvi v nogah, zmanjša pa se tudi možnost za bolečine v spodnjem delu hrbtenice. Takšna obutev človeku namreč pomaga pri ravni drži in sprošča napetost v mišicah.

Obutev s popolnoma ravnim podplatom je priporočeno nositi, vse dokler je notranjost čevlja ustrezno podložena, opozarja zdravnik Prya Rathore. Notranjost čevlja mora biti vsekakor mehka – to velja tako za čevlje z ravnim podplatom kot za obutev z visoko peto.

Hoja v visokih petah pa ima tudi pozitivne učinke. Krepi namreč medenične mišice, kar pa po mnenju strokovnjakov pomaga k lažjemu doseganju orgazma, poroča Večerni list.

N. K.