fbpx

Poglejte, zakaj lupine čebule ne bi smeli metati stran

Foto: Pixabay

Kadar pri kuhanju pripravljamo zelenjavo, mnoge njene dele vržemo proč. To je napaka, opozarjajo nutricionisti, ki menijo, da jih je škoda zavreči, saj jih lahko odlično izkoristimo. Poglejte, kako. 

Verjetno niste nikoli pomislili, da na primer olupka čebule ne bi vrgli v smeti ali na kompost. Tega po mnenju nutricionistov ne bi smeli početi. Pri lupljenju cvetače, brokolija, špinače, zelja itd. odstranite stebla in liste ter jih posušite. Nato jih shranite v vrečko in položite v zamrzovalnik. V isto vrečko lahko shranite dele gob in čebulne olupke. Ko vrečko napolnite, ostanke zelenjave skuhajte in pripravite juho.

Zdrava alternativa pomfriju
Ljudje se vse bolj poslužujemo uživanja nezdrave hrane, ki za pripravo ne zahteva pretirano veliko časa. Kot pravijo nutricionist, bi morali vsaj dvakrat na dan uživati zelenjavo. V kolikor ste ljubitelji pomfrija in iščete bolj zdrav način za pripravo le-tega, strokovnjaki svetujejo, da namesto krompirja na trakove narežete bučke. Začinite jih z zelišči in jih popražite na kokosovem olju.

Kot zagotavljajo strokovnjaki, je to veliko bolj zdrava jed kot pomfri, prav tako pa naj bi bila tudi mnogo bolj okusna. Bučke lahko postrežemo s kockami slanega sira ali z mozzarelo, ki jih prelijemo z olivnim oljem in posušeno baziliko.

Namesto ketchupa lahko naredite zelenjavno omako. Pripravite jo tako, da skuhate korenje in čičeriko, nato pa vse skupaj zmeljete. Po želji lahko dodate tudi špinačo ali paradižnikov sok, poroča Večernji list.

N. K.