Pozor! Svečke na domačih policah povzročajo raka. Preverite, katere

Foto: Pixabay

Znanstveniki so ugotovili, da lahko nekateri domači predmeti, ki vsebujejo različne parfume, povzročajo raka. V prostoru namreč ustvarijo preveliko vsebnost formaldehida, ki je zdravju zelo škodljiv. Med temi izdelki so najbolj pogoste razne dišeče svečke. 

Predvsem v zimskih mesecih, ko je zunaj mrzlo in zapade sneg, ali pa ob zasanjanih poletnih večerih, je prižiganje dišečih svečk še posebej privlačno. A znanstveniki opozarjajo – dišeče svečke so lahko za vaše zdravje zelo nevarne.

Študija, ki so jo opravili na univerzi v Yorku, je ugotovila, da se zelo pogosta snov, ki se navadno pojavlja v dišečih svečkah, ob stiku z zrakom spremeni v strupeno snov formaldeid. Predvsem se to zgodi s snovjo, imenovano limonen, ki jo uporabljajo v parfumih in svečkah z vonjem po citronkah ali limoni. Pogosto to snov najdemo tudi v čistilih in osveževalcih zraka, poroča Telegraph.

Strupi se v stanovanju zadržijo dlje
Raziskava pa je pretresila javnost predvsem zato, ker so bile vsebnosti limonena v dišečih svečkah veliko večje, kot so znanstveniki pričakovali. Še bolj nevarne pa so zato, ker imajo sodobni domovi bolj zatesnjena okna in vrata, kar pomeni, da se strupene snovi v stanovanju zadržijo dlje časa.

Znanstveniki zato priporočajo, da uporabljate dišeče svečke zelo redko in redno zračite prostore. Obstajajo pa tudi nekatere snovi, ki nase vežejo strupe. Tako vam lahko pomagajo sivka, angleški bršljan in geranija.

M. G.