fbpx

Rojstnodnevna zabava za mačko sprožila val lokalnih okužb

Foto: Pixabay

Stroka v času epidemije ne svetuje zaman, da naj se ljudje izogibanju druženju, saj lahko to vodi v množično širjenje okužb z novim koronavirusom. Primer iz Čila v praksi dokazuje, kako se lahko brezskrbno praznovanje rojstnega dne povsem spreobrne. Praznovanje rojstnega dneva mačka se je namreč končalo z lokalnim izbruhom okužb. 

Nenavaden incident je potrdil Francisco Alvarez iz ministrstva za zdravje, zadolžen za čilsko regijo Valparaiso. Alvarez je v soboto v pogovoru za Radio Bio-Bio dejal, da je izbruh koronavirusa v majhnem obmorskem mestu Santo Domingo, o katerem so pred časom poročali lokalni mediji, resnično sprožila rojstnodnevna zabava, prirejena za mačko. 

Sprva so mislili, da gre zgolj za šalo
Po podatkih zdravstvenih oblasti se je na zabavi, ki je bila prirejena v čast rojstnega dneva mačka, okužilo kar 15 ljudi. “Čeprav se sliši neverjetno in skoraj izmišljeno, se te stvari dogajajo pri nas,” je zatrdil Alvarez. Zdravstveni uslužbenci  so sprva dvomili, da je bil mačji rojstni dan resnični motiv za druženje, saj so sumili, da je prišlo do nečesa več, a so udeleženci zabave vztrajali, da je bil to resnični razlog za druženje. “Ko sem izvedel za to, sem si rekel … to je šala. Verjetno so to rekli, da bi prikrili kaj drugega, vendar je bilo ravno to razlog za druženje,” je dejal uradnik.

To, da se je zabava za mačji rojstni dan končala s petnajstimi okužbami ni tako malo, namreč v mestu, kjer se je vse skupaj dogajalo živi manj kot 10 tisoč ljudi. Po zabavi se je vsem udeležencem zabave poslabšalo počutje, razen glavni zvezdi zabave- mački. Po besedah Alvareza se je okužba prenesla na lastnika mačke, ki je zabavo organiziral. “Mačka se ni okužila, njen lastnik pa,” je izpostavil po poročanju Russia Today ob tem pa ni razkril kakšnih podrobnosti v zvezi s stanjem tistih, ki so se okužili na rojstnodnevni zabavi.

V Čilu so do sedaj zabeležili skupno preko 669 tisoč okužb in preko 17.400 smrtnih primerov povezanih s covidom.

Nina Žoher