Cepljenje zaenkrat še ne vpliva na epidemijo, a nekateri podatki kažejo na umirjanje – hitri testi so se pokazali za pomemben ukrep zajezitve širjenja okužb!

Datum:

V nedeljo je bilo v Sloveniji opravljenih 365 hitrih antigenskih testov. Pozitivnih jih je bilo 23, kar je 6,3 odstotka, je sporočila vlada. Pri Običajnih PCR-testih pa je bilo ob 1404 opravljenih testih pozitivnih 270, kar je 19,2 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1237 oseb, na intenzivni pa se jih je zdravilo 184. Iz bolnišnic so opustili 31 oseb, umrlo pa je 26 covidnih bolnikov. Podatki covid Sledilnika kažejo, da je v državi trenutno 23.473 aktivnih primerov okužbe.

                   

V nedeljo je bilo največ okužb potrjenih v Kranju, Mariboru in Ljubljani. 7-dnevno povprečje znaša 1366. 14-dnevno povprečje okužb na 100.000 prebivalcev znaša 1103. Med regijami je najvišje Posavska (1853), najnižje pa Obalno-kraška (889). Podobno velja za sedemdnevno povprečje na 100.000 prebivalcev. Tudi pri tem prednjači Posavska regija s 642, najnižje pa je Obalno-kraška s 366 primeri. Še vedno smo nad kriterijem, ki omogoča sproščanje. Včeraj je bilo iz bolnišnic skupaj odpuščenih 31 pacientov, dan pred tem pa 39. Na novo je bilo bolnišnice včeraj sprejetih 70 oseb, v soboto pa 66, skupaj 136. Skupaj je bolnišnično oskrbo včeraj potrebovalo 1237 pacientov (17 več kot v soboto). Na intenzivni terapiji se je zdravilo 184 covid pacientov oziroma 4 manj kot v soboto. Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19, je sodeloval Jelko Kacin, tokrat v vlogi državnega sekretarja, pristojnega za cepljenje in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne.

Hitri testi so zelo pomemben ukrep za zajezitev okužb
Za nami je precej aktiven konec tedna, saj smo v soboto in nedeljo predstavnice ministrstva za zdravje obiskale bolnišnice Izola, Celje in Murska Sobota. Na ravni države imamo dogovor, da vse bolnišnice delujejo kot ene bolnišnica, med sabo so solidarne. Vodstva opažajo, da so razmere na intenzivnih oddelkih resne, vendar je situacija stabilna. V svoji oceni epidemiološke situacije bom previdna, vendarle pa se kaže umirjanje, za katerega si res želim, da ga bomo potrdili tudi s podatki o okuženih in hospitaliziranih v naslednjih dneh,” je dejala Marija Magajne. Povedala je tudi, da je v vsakem primeru  pred nami še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti. V obdobju do precepljenosti  moramo vsi skupaj delati na tem, da se okužbe ne bodo širile. Umirjanje situacije pripisujejo tudi vsem posameznikom, ki se so med prazniki udeležili množičnega testiranja in se tako osamili, če so bili pozitivni. “Hvala vam za odgovorno ravnanje, to je dokaz, da na razvoj epidemije vpliva vsak izmed nas,” se je zahvalila Magajnova. Hitri testi so zelo pomemben ukrep v epidemiji, saj tako iz populacije kar najhitreje in najbolj enostavno najdemo okužene posameznike, ki sicer ne kažejo nobenih znakov okužb. Je pa državna sekretarka opozorila, da je slabost hitrih testov ta, da so manj zanesljivi kot PCR testi, poleg tega pa se v strokovnih krogih bojimo morebitnega lažnega občutka varnosti, ki bi ga lahko negativni rezultat sproži v posamezniku.

Testi Majbert-Pharm so ustrezni
Dobavitelj Majbert se je s ponudbo in pogodbo tudi zavezal da bo teste, take kot jih je ponudil tudi dobavil. Pogodba vključuje vse varovalke (kritni kup, pogodbena kazen) za zagotovitev izpolnitve v okviru vseh pogodbenih določil. Test dosega specifikacije proizvajalca glede občutljivosti testa v skupini simptomatskih preiskovancev s CT vrednostmi do 30, glede specifičnosti pa v skupini preiskovancev brez simptomov. V slednji skupini se je tudi potrdila visoka specifičnost HAT, kar ob pravilni izvedbi testa pomeni, da daje zelo malo lažno pozitivnih rezultatov. “S temi opravljenimi analizami, smo tako odgovorili na dileme, ali so hitri testi ustrezni. Testi so ustrezni,” je poudarila državna sekretarka in pozvala vse, da se udeležijo hitrega testiranja v svojem lokalnem okolju, saj se s tem pripomore k lažjemu obvladovanju epidemije, zaščiti sebe in svoje bližnje.

Slovenija sodeluje v skupnem naročilu EU za hitre teste, žal se je to nekako zavleklo in se pričakuje, da bo postopek zaključen do konca januarja, v sredini februarja pa lahko pričakuje hitre teste iz skupnega naročila. Predvsem pa je v postopku priprave tudi razpis na državni ravni, če se bo pokazala potreba, da Slovenija nabavi dodatne hitre antigenske teste. Več informacij glede cepiva in poteka cepljenja, bo na voljo na jutrišnji tiskovni konferenci.

Glede cepiva je državna sekretarka pojasnila, da ne bo polne dobave, kot je bilo načrtovano, ampak bo dobava približno za četrtino oz. eno tretjino zmanjšana. Kar tudi pomeni, da se bo cepljenje s prvimi odmerki nekoliko zamaknilo. V tem smislu bo treba prilagoditi načrt cepljenja. Se pravi, novi začetki s prvim odmerkom se bodo za kakšen teden ali dva premaknili v februar oziroma marec.

“Zadnjih deset mesecev sem opravljal kar tri naloge hkrati, saj sem moral biti govorec, po sili razmer pa tudi strelovod in amortizer napadov na vlado, ki jo je velik del javnosti pred desetimi meseci pričakal na nož, svoj odnos z njo pa nekateri še naprej zaostrujejo”, je ob zaključku svojega poslanstva govorca dejal Jelko Kacin. Vsem sodelujočim se je prisrčno zahvalil in med drugim dejal, da gre posebna zahvala dr. Milanu Kreku in NIJZ, zlasti za vsakonočno izmenjavo podatkov, gradiv, ocen in pogledov tam med polnočjo in drugo uro zjutraj. “Zahvala dr. Nuški Čakš Jager, ki je v imenu NIJZ nastopala vedno in pogumno, ko nobenih drugih obrazov NIJZ ni bilo na spregled. V vsem tem času nisem ne sam, ne nobeden od mojih ključnih sodelavcev zbolel za covidom-19″, je še povedal nekdanji govorec, ki bo od sedaj naprej državni sekretar, pristojen za cepljenje.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...