fbpx

Slovenija, smukaška velesila: Po Tini Maze zlata na svetovnem prvenstvu tudi Ilka Štuhec!

Foto: epa

Če Slovenci zaradi negotovega političnega stanja v državi trenutno nimamo veliko razlogov za veselje, pa nas vseeno še naprej navdušujejo slovenski športniki. Nova zgodba o uspehu prihaja iz St. Moritza v Švici, kjer v teh dneh poteka 44. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Ilka Štuhec je opravičila vlogo prve favoritinje za zlato v smukaški preizkušnji in nasledila zlato Slovenko izpred dveh let na svetovnem prvenstvu v Vailu, ko je bila najboljša slovenska smučarska kraljica Tina Maze. V uredništvu Nove24TV zato Ilki Štuhec iskreno čestitamo, čestitala pa ji je tudi že Mazejeva, ki je na twitterju navdušeno pozdravila svojo zlato naslednico.

Vodilna v smukaškem seštevku svetovnega pokala je na smuku nastopila s štartno številko 7 in se v cilju razveselila ob pogledu na semafor, kjer je bil izid ob njenem imenu napisan z zeleno barvo. Ilka Štuhec je vožnjo odpeljala domala brezhibno, manjša napaka se ji je pripetila le v srednjem delu proge, zato je ob zadnjem merjenju vmesnega časa za vodilno Avstrijko Stephanie Venier zaostajala za pet stotink.

Na koncu je bila v cilju vseeno za kar štiri stotinke hitrejša od avstrijske tekmice, vseeno pa je živčna vojna šele sledila, saj je morala 26-letnica v cilju z nestrpnostjo spremljati nastope preostalih tekmic, ki so bile še na vrhu.

Vrstni red se na koncu ni spremenil, bronasta medalja pa je pripadla tretjeuvrščeni ameriški smučarski zvezdnici Lindsey Vonn, ki ji je tako v celoti uspel nedavni povratek v smučarsko karavano po težji poškodbi. Švicarka Fabienne Suter, ki je bila na obeh treningih izjemno hitra in najbližje Slovenki ter je bila na smuku ena od glavnih konkurentk, ni ostala zbrana in je po nizu manjših napak osvojila končno 7. mesto.

https://twitter.com/TinaMaze/status/830748118203396102

Čestitke Ilki Štuhec prihajajo z vseh koncev in krajev Slovenije, najbolj dejavni so znani Slovenci v »tvitosferi«. Najbolj navdušena je bila najboljša slovenska smučarka vseh časov, Tina Maze, ki je na twitterju ponosno napisala, da smukaška krona ostaja v Sloveniji. Naj spomnimo. Mazejeva je bila najboljša na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku leta 2015. Takrat je Tina zlato osvojila tako v smuku kot tudi kombinaciji, srebrna pa je bila v superveleslalomu. Nadušen je tudi slovenski predsednik Borut Pahor, čestitke pa je izrazil tudi podpredsednik največje opozicijske stranke SDS, dr. Milan Zver.

https://twitter.com/BorutPahor/status/830748765308870656

Ilka Štuhec je tretja Slovenka, ki je osvojila naslov svetovne prvakinje v kateri izmed alpskih disciplin; leta 1989 je bila Mateja Svet na tekmovanju v Vailu zlata v slalomu.

L. S.