fbpx

To je javna uprava: Na delovno mesto ga ni bilo kar šest let, pa tega ni nihče opazil

Foto: Pixabay

Delavca v javni upravi, ki je bil zadolžen za nadzor gradnje zbiralnikov odpadnih voda, na delovno mesto ni bilo kar šest let. Sodelavci in nadrejeni so to opazili šele takrat, ko so mu želeli podeliti priznanje za 20 let od nastopa službe. Vsako leto so mu izplačali 37.000 evrov bruto plače. 

Državni uslužbenec mora plačati kazen 27.000 evrov, ker se na delu ni prikazal kar 6 let – da ga že tako dolgo ni bilo v službi, so ugotovili šele, ko so mu želeli podeliti priznanje ob 20-letnici dela na tem delovnem mestu –  a so mu vseeno vsako leto izplačevali kar 37.000 evrov bruto plače. Glede na to, da Slovenija po podatkih OECD največ investira prav v javni sektor in javne uslužbence, bi se to lahko zgodilo pri nas. Na srečo pa zgodba prihaja iz Španije.

Niso vedeli, kdo bi moral opravljati njegovo delo
Joaquin Garcia je bil zaposlen v javni upravi, in sicer na mestu za nadzor gradnje zbiralnikov odpadnih voda. A podjetje, ki se je ukvarjalo z gradnjo, ga ni videlo več let, čeprav je imel pisarno zgolj na drugi strani hodnika. Delavci v podjetju so mislili, da je za njegovo delo odgovorna lokalna samouprava, le-ta pa je bila prepričana, da nadzor opravlja kar podjetje samo.

Vsako leto so mu plačali 37.000 evrov bruto
Da Garcie ni na delovnem mestu, je ugotovil podžupan Cadiza, ko mu je želel izročiti plaketo za 20 let njegovega staža. Vsako leto so odsotnemu delavcu izplačali 37.000 evrov bruto plače, sodišče pa je določilo, da mora neto znesek letne plače zdaj vrniti lokalnim oblastem.

Garcia, ki se je v vmesnem času upokojil, sicer trdi, da navedbe niso resnične ter da je žrtev nadlegovanja s strani lokalnih oblasti. Pravi, da so ga prav te premestile, njegova družina pa zatrjuje, da je Garcia redno odhajal v službo, a ne vsak dan za polni delovni čas, ker se je posvečal študiju filozofije, poroča Jutarnji list.

M. G.