fbpx

To je olje, ki preprečuje raka in intenzivno neguje kožo

Fotografija je simbolična (foto: iStock).

Olivno, kokosovo, bučno, orehovo, sezamovo, konopljino in lešnikovo. Številna olja lahko pomagajo ohranjati zdravje. Eno od njih je tudi olje iz koščic marelic, ta namreč preprečuje nastanek rakavih celic, odličen pa je tudi za nego kože.

Kako zdravo je marelično olje, so vedeli že pred pet tisoč leti na Kitajskem, saj so ga že takrat uporabljali za vse vrste zdravljenj. Še danes pa to olje velja za proizvod, ki preprečuje raka. To so potrdili tudi v oljarni Pečarić v Metliki. Družinski posel proizvodnje ekološkega olja in različnih vrst moke, med katerimi je tudi konopljina, razvijajo že leta.

Bogato z vitamini in maščobnimi kislinami
Olje iz mareličnih koščic pridobivajo s hladnim stiskanjem in filtriranjem koščic. Bogato je z vitamini B17, A in E ter z različnimi maščobnimi kislinami. Zaradi svojih lastnosti ga številni ljudje uporabljajo za nego kože, ščiti pa tudi pred kožnim rakom. Poleg nanašanja na kožo ga je priporočljivo tudi piti, in sicer tri žlice na dan, saj poživi delovanje organizmov v telesu.

Marelično olje je primerno za nego najobčutljivejše kože, prav tako pa je odlično tudi za nego dojenčkove kože in osebe, ki imajo različne težave s kožo – od melanoma do aken. Olje prav tako blagodejno deluje na lase, spodbudi njihovo rast, še posebej, če ga uživamo oralno, poroča Večernji list.

N. K.