fbpx

Tudi vi oblagate WC-školjko z WC-papirjem na javnem stranišču? Pozor! Ne počnite več tega!

Foto: Nova24TV

Javnih stranišč bi se bilo najpametneje izogibati v širokem loku, a vendarle nam situacije tega vedno ne omogočajo, zato nam ne preostane drugega, kot da jih kdaj tudi uporabimo. Zagotovo ste tudi vi ob priložnosti, ko ste se znašli v gostilni ali v kakšnem drugem javnem stranišču, školjko obložili s toaletnim papirjem. To ne čudi, glede na to, da so nas od malega učili, da se lahko na ta način najbolje zaščitimo pred stiki z umazanijo. Pa je temu res tako?

Znanstveniki so na podlagi študije, o kateri poroča 24 sata, ugotovili, da živimo v veliki zablodi in vse delamo narobe, saj z uporabo umazanega papirja samo povečujemo nevarnost okužbe z bakterijo. To je posledica dejstva, da večina ljudi med izplakovanjem vode ne zapre pokrova na WC-školjki in s tem omogoča škropljenje fekalij na vse strani. Na to seveda ni imun tudi WC-papir, ki ga v dobri veri uporabimo za zaščito, v resnici pa mikrobom s tem omogočimo, da se s površine prenesejo na naše telo.

Foto: iStock

S seboj imejte svoje robčke
Kako se torej izogniti tej težavi? Svetujemo vam, da s seboj vedno nosite svoje robčke, ki jih lahko uporabite za obložitev deske. Na ta način ne boste prišli v stik z umazanijo, zmanjšali pa boste tudi nevarnost okužb. Najbolj varna rešitev pri uporabi javnih stranišč pa je ta, da nad školjko preprosto počepnete in se nanjo ne usedete. Seveda pa pred izplaknitvijo vode školjke ne pozabite zapreti, kajti s tem boste preprečiti širjenje bakterij.

Foto: iStock

N. Ž.