V tej vasi živi kar 300 stoletnikov. Preverite, kaj je njihova skrivnost

Foto: iStock

V mestu, kjer živi 2.000 ljudi, je kar 300 posameznikov, ki so stari vsaj 100 let. Mesto Acciaroli na jugu Italije zato velja za pravi fenomen. Med stoletniki je izrazito malo tistih, ki imajo probleme s srcem, in bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Kaj je njihova skrivnost? 

Skrivnost njihovega dolgega in zdravega življenja je razkril Alan S. Maisel, profesor z oddelka za kardiovaskularno medicino medicinske fakultete z Univerze v San Diegu. Njihovo skrivnost so razkrili s pomočjo genske analize in z analizo njihovega življenjskega sloga.

”Rezultati te analize so izjemnega pomena za ljudi po vsem svetu,” je dejal Maisel. Ugotovili so namreč, da je glavna skrivnost stoletnikov v njihovi prehrani in hoji.

Skrivnost je v mediteranski hrani
Stoletniki so uživali pristno mediteransko hrano, kar pomeni, da so bile na krožniku zelo pogosto ribe, uporabljali pa so izključno olivno olje. Njihova hrana je začinjena z rožmarinom in drugimi zdravilnimi zelišči. Predvsem rožmarin zaradi svojih zdravilnih učinkovin pripomore k boljšemu spominu in ohranjanju dobrega vida.

K dobrem zdravju in dolgi življenjski dobi pa pripomore tudi hoja v hribe, ki je med prebivalci tega mesta zelo popularna, še dodaja srbrski Blic.

Sledijo nadaljnje raziskave
Zaradi nenavadno dolgega življenja prebivalcev v Acciaroliju pa nameravajo znanstveniki to povezavo še podrobneje raziskati. Preučiti želijo tudi njihove kognitivne funkcije in metabolizem. Radi bi ugotoviti, kaj pri njih zmanjšuje možnosti za nastanek raka, Alzheimerjeve bolezni in bolezni srca. Zato bodo pregledali tudi kri teh starostnikov in naredili dodatne preiskave.

M. G.