[VIDEO] Frnikole – igračke mladosti: Od kod izvirajo in kako so narejene?

Foto: Pixabay

Frnikole – male steklene kroglice, s katerimi so se v otroštvu igrale že generacije naših dedkov in babic, verjetno pa se bodo z njimi igrali tudi naši pravnuki. Pisane steklene kroglice so preprosta zabava za manjše in malo večje otroke. Nikoli pa se verjetno niste vprašali, kako so frnikole narejene. 

Da so iz stekla, smo vedeli vsi, a ni bilo vedno tako. Frnikole izhajajo iz igre, ki so se jo z malimi okroglimi kamenčki igrali že v času starih Grkov in Rimljanov. Danes so steklene zato, ker je steklo poceni ter lažje za oblikovanje. Prav tako so omenjene v raznih dokumentih Mezopotamije.

Od steklenih, plastičnih, do keramičnih … katere pa ste vi imeli najraje?
Proizvajati so jih začeli v Nemčiji okrog leta 1800. V letu 1846 je nemški pihalec stekla izumil napravo, imenovano “škarje za frnikole”, s katero so jih lahko začeli proizvajati več v krajšem času in z manj napora. Igra z njimi je postala popularna po celotni Evropi in tudi Združenih državah. Masovna proizvodnja je sledila kmalu po letu 1870, ko so bile večinoma proizvedene iz keramike.

Pravo eksplozijo so frnikole kot igračke doživele po letu 1890 v zvezni državi Ohio, Združene države Amerike. V letu 1903 je Martin Frederick Christensen naredil prvo stekleno frnikolo, ki je bila izdelana s strojem za izdelovanje frnikol. Njegovo podjetje M. F. Christensen & Sonc Co. je v nadaljnjih letih proizvedlo milijone frnikol, najrazličnejših barv, vzorcev in velikosti.

V letu 1932 je bilo prvo britansko in svetovno prvenstvo v igranju frnikol. Takrat je zmagala mlada Londončanka Ellen Geary.

Različic in načinov igranja s frnikolami je nešteto. Zdi se, da ima vsaka država, vsako mesto po Evropi svojo unikatno igro s posebnimi pravili. Posebnost frnikol pa je gotovo tudi njihova zbirateljska vrednost. Otroci po vsem svetu so že v zgodovini igranja s frnikolami imeli navado svoje igrače spraviti v posebno vrečko, ob srečanjih s prijatelji pa je sledil pravi sejem frnikol – čas za menjave.

Najbolj fascinantno pri frnikolah so spiralne barvne oblike v notranjosti steklene kroglice. Te pa so navadno narejene kar ročno. Kako jih naredijo, preverite na spodnjem posnetku.

M. G.