Znanstveniki razkrivajo: To je pet stvari, ki vas bodo naredile srečnejše

Foto: Pixabay

V današnjem tempu življenja marsikdo pozabi na stvari, ki ga osrečujejo. Služba, opravki in nenehni pritiski okolja nas mnogokrat preveč obremenjujejo, da bi lahko rekli, da smo res srečni. Znanstveniki pa so sedaj razkrili recept za pet stvari, s katerimi bo vaše življenje zagotovo srečnejše. 

Znanstveniki vam zagotavljajo, da morate spremeniti le pet stvari in vaše živjenje bo boljše, vi pa se boste počutili srečnejše.

Vsak dan bodite hvaležni
Hvaležnost dokazano naredi več, kot le izboljša vaše razpoloženje. Ljudje, ki si vsak dan na list papirja zapišejo stvari, za katere so hvaležni, so bolj energični, manj raztreseni in spijo bolje. Znanstveniki zato priporočajo, da to postane vaša navada. Vsako jutro si na listek papirja zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni. Ali pa se zanje zahvalite zvečer, preden greste spat. Tako bo to postala vaša rutina in veliko bolj se boste zavedali dobrega v vašem življenju.

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi
Veselje je nalezljivo, to potrjuje tudi dr. Nicholas Christakis  s harvardske univerze. Vsak nov prijatelj, ki je pozitivno naravnan, za kar devet odstotkov poveča verjetnost, da boste tudi vi bolj veseli. Če ste slabe volje, se obrnite na prijatelja, ki je dobre volje, in tudi vi se boste počutili bolje. Naši možgani namreč pogosto oponašajo čustva, ki jih izražajo drugi.

Večkrat naredite dobro delo
Raziskave kažejo, da nas zapravljanje denarja za druge ljudi naredi srečnejše kot zapravljanje denarja zase. Z drobnimi dobrimi deli tako povečate svoje zadovoljstvo v življenju. Ni potrebno, da donirate milijone v dobrodelne namene. Dovolj je že, da neznancu pridržite vrata, se nekomu prijazno nasmehnete ali pa kolegu prinesete njegov najljubši prigrizek, priporoča portal About.

Preživite več časa s prijatelji in družino
Prijatelji nam lahko velikokrat rešijo življenje. Slaba socialna interakcija je lahko za človeka bolj škodljiva, kot če bi na dan pokadili 15 cigaret, in dvakrat slabša za zdravje kot prekomerna teža. Tudi če ste vedno zaposleni, si ne pozabite vzeti časa za prijatellje. Izkoristite odmor na delu, da pokličete prijatelja. Dogovorite se za čaj ali kavo ob koncu tedna, gotovo vam bo dobro delo.

Zapravite denar za izkušnje, namesto za stvari
Še ena v vrsti raziskav o zadovoljstvu v življenju je pokazala, da smo ljudje srečnejši, če zapravljamo denar za izkušnje in dogodke kot za stvari. Izkušnje si zapomnimo dlje časa, naši možgani jih večkrat podoživljajo, s tem pa vedno znova sprožajo pozitivna čusta. Naslednjič torej namesto nakupa nove torbice ali ovitka za telefon raje povabite prijatelja v kino, preizkusite kaj novega ali pa se končno prijavite na tečaj, na katerega ste si vedno želeli.

M. G.