fbpx

[VIDEO] Glasbenik SoulGreg v težkih časih, ki jih preživljajo Slovenci, izdal ganljivo pesem z naslovom “O, bog, povej”

Slovenski glasbenik SoulGreg je izkušen glasbenik, človek z dolgoletno in razburljivo glasbeno preteklostjo, ki se je šele nedavno tega odločil, da se kot umetnik predstavi širši javnosti.

Slovenski glasbenik Gregor Bezenšek, ki se skriva za umetniškim imenom SoulGreg, je pred dnevi izdal pesem in videospot z naslovom O, bog, povej, ki vsebuje močno sporočilo in je odziv na aktualne razmere v svetu v času epidemije koronavirusa. 37-letnega kantavtorja je slovenska javnost lani bolje spoznala zaradi delovanja njegovega sklada Viljem Julijan, ki pomaga otrokom z redkimi boleznimi in nosi ime po njegovem pokojnem sinu Viljemu Julijanu, ki je zaradi smrtonosne genetske bolezni umrl star komaj dve leti.

Čeprav je Bezenškovo skladbo na Facebooku delilo že več kot tisoč ljudi in jo je všečkalo več kot dva tisoč uporabnikov, so jo mediji do sedaj večinoma spregledali.

O, bog, povej (A življenje gre naprej in šteje le samo denar)

Moram, ampak res moram deliti danes tale komad in tole sporočilo z vami…tako čutim in ne morem več čakati! Z ženo sva se prebudila v jutro, ko so se tresle stene, pred nedavnim sva izgubila otroka, sedaj se vsi skrivamo, oziroma se cel svet skriva pred nevidnim sovražnikom – koronavirusom, strah pred migrantsko krizo, itd. Ni več občutka varnosti. Kaj še? Kaj nas bo še doletelo? Potem nekaj trenutkov kasneje pogledaš čez okno, marec, prej toplo, zdaj sneži, nato spremljam vse kar se v svetu dogaja…Mislim, da smo na prelomnici. Če ne bomo resno ukrepali že danes, bo jutri za naše otroke mogoče že prepozno. Zato sem si že nekaj časa želel posneti pesem »O, bog, povej« v živo. Človeštvo se sooča z resnimi globalnimi grožnjami, hkrati pa je skladba poziv, da kot državljani sveta vsi prispevamo svoj del k nujnemu izboljšanju razmer, saj bomo drugače našim potomcem vzeli njihovo prihodnost. Trenutno stanje v svetu je odraz in hkrati dokaz, kdo smo kot ljudje in kam smo se pripeljali. Nad glavo nam poleg vsega visi tudi nenehna grožnja jedrske apokalipse, potreben je samo pritisk na en gumb! Kam smo prišli in kaj vse nas še čaka? A smo si skreirali to situacijo, da bomo zdaj bolj znali ceniti stvari, ki so nam trenutno odvzete? Kaj vse nas bo še presenetilo? Na trenutke se mi zdi kot, da smo se zbudili v utrinku filmske drame. A na koncu, vedno življenje gre naprej, žal pa šteje le denar. Upam, da pa le nekoč ne bo več tako. Ne glede na vse pa vem, da bomo skupaj zmogli in skupaj zmagali! Naj zmaga ljubezen!

Gepostet von SoulGreg Artist am Sonntag, 22. März 2020

Naj spomnimo. Dobrih osem mesecev po smrti se je Gregor Bezenšek, z umetniškim imenom SoulGreg Artist, letos januarja vrnil na odre z gala koncertom v Ljubljani, na katerem je predstavil pesmi, ki jih je napisal v “najzahtevnejšem času” svojega življenja, ko je pred očmi izgubljal svojega sina.

Njegova zadnja skladba O, bog, povej pa nosi nekoliko drugačno sporočilo. “Panika in strah pred epidemijami, podnebne spremembe, milijoni podhranjenih otrok, revščina, jedrsko orožje, vojne in naravne katastrofe. Ko gledam, kaj vse se dogaja po svetu, me zadene, sem šokiran in nikakor ne morem ostati ravnodušen,” je na Facebooku ob delitvi skladbe zapisal SoulGreg.

Družina Bazenšek. foto: Arhiv Nova24TV.

Vsi državljani sveta lahko prispevamo k izboljšanju razmer
Po njegovih besedah se je namreč človeštvo znašlo na prelomnici. “Če ne bomo resno ukrepali že danes, bo jutri za naše otroke mogoče že prepozno. Zato sem si že nekaj časa želel posneti pesem O, bog povej v živo, saj ima ta skladba na ta način še dodatno moč in poseben čar,” pojasnjuje glasbenik. Skladba vsebuje sporočilo o tem, da se človeštvo sooča z resnimi globalnimi grožnjami, hkrati pa je poziv, da kot državljani sveta vsi prispevamo svoj del k nujnemu izboljšanju razmer, saj bomo drugače našim potomcem vzeli njihovo prihodnost.

Naključje je hotelo, da je SoulGreg Artist pred dobrim mesecem in pol posnel nastop s svojo zasedbo BigLights Band 7. februarja letos v Centru kulture Španski borci z namenom reizdaje singla “O, bog, povej (A življenje gre naprej in šteje le samo denar)” z novim videospotom. Medtem ko je pripravljal videospot in single, pa nas je doletela pandemija Covida-19, kot tudi druge, tudi nove elementarne nesreče po svetu. SoulGreg se je že takrat odločil za izdajo pesmi ravno zaradi vsega, kar pesti našo sodobno civilizacijo.

Novi koronavirus je v Sloveniji terjal že 11 smrtnih žrtev. foto: STA.

Ura sodnega dne premaknjena na 100 sekund do polnoči
K novi izdaji pesmi, ki jo je napisal že v svoji mladosti, ga je sicer dokončno spodbudila simbolika “ure sodnega dne”, ki so jo znanstveniki v začetku tega leta prestavili na zgolj 100 sekund do polnoči. Ugledna mednarodna skupina znanstvenikov in razumnikov, med katerimi je 13 Nobelovih nagrajencev, je v okviru Biltena atomskih znanstvenikov (Bulletin of the Atomic Scientists) namreč konec januarja kazalce t. i. “ure sodnega dne” (Doomsday Clock) premaknila na 100 sekund do polnoči. To je najbližje točki, ki ponazarja katastrofo globalnih razsežnosti, odkar so znanstveniki leta 1947 vzpostavili to simbolno uro, ki je metafora za to, kako blizu uničenja je človeštvo.

“Vsak dan zaradi pomanjkanja in lakote umre na tisoče otrok. Si lahko sploh zamislimo in predstavljamo, da zaradi posledic podhranjenosti vsako sekundo umre 5 otrok? To je vsako leto več kot 2 milijona preprečljivih smrti naših najmlajših. Ob tem pa ima 1 odstotek najbogatejših v rokah dvakrat več bogastva kot 6,9 milijarde Zemljanov,” izpostavlja SoulGreg Artist. “A življenje gre naprej in šteje le samo denar. Ni važno, kdo in kaj smo mi, na katerih svet stoji, milijoni mladih ljudi.” Na odsotnost ukrepanja ob tej kritični globalni situaciji opozarja refren pesmi ter ob tem opominja, da bo to najbolj prizadelo naše prihodnje generacije.

L. S.