fbpx

[Video] Kaj se zgodi, ko zagori električni avtobus, dovolj nazorno kaže videoposnetek

Goreči avtobus na "metan" (foto: zajem zaslona)

Pozornost na spletu je pritegnil videoposnetek gorečega avtobusa v italijanski Perugii. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so netočno trdili, da prikazuje baterijsko električno vozilo. Čeprav je pri električnih vozilih nevarnost požara, je motor vozila v tem posnetku v resnici poganjal zemeljski plin in dizelsko gorivo. To je za Reuters povedal tiskovni predstavnik poveljstva gasilcev v Perugii.

Kaj se zgodi, če električni avtobus zagori? Zdaj veš!” je na Twitterju zapisal uporabnik, ki je delil 25 sekund dolg posnetek, medtem ko so nekateri pisali, da so “električni avtobusi prihodnost”. Objava je postala viralna, posnetek pa je zbral na desettisoče ogledov.

Lokalna poročila tujih medijev opisujejo, da je to avtobus na metan iz Perugie v Italiji. Avtobus na metan naj bi zagorel na cesti SP 344, ko je zapuščal Ponte della Pietra v Italiji. V njem naj bi bil v tistem času, ko je zagorelo, samo mehanik. Stefano Pettinari, vodja oddelka gasilcev iz Perugie, ki je prvi objavil videoposnetke, je Reutersu zatrdil, da sta motor vozila poganjala zemeljski plin (metan) in dizel.

Mehanik ga je preizkušal zaradi javljene okvare. Verjetno je zagorelo zaradi kratkega stika z električno napeljavo,” je komentiral nesrečo.

Leta 2003 je spletna stran Click Mobility poročala, da je takratno javno prevozniško podjetje v Perugii (L’Azienda Perugina della Mobilità) kupilo floto avtobusov na metan. Kot je za tuje medije pojasnilo ameriško ministrstvo za energijo, je zemeljski plin fosilno gorivo, pretežno iz metana. Njegovo sežiganje proizvede približno polovico manj CO2 kot premog za proizvodnjo enake energije, in čeprav so ga oglaševali kot “gorivo za most” v prihodnost, ki je v obnovljivih virih energije, so podnebni strokovnjaki izrazili zaskrbljenost nad možnostjo, da bi ga uporabili kot “most” zapiranja sveta v visokoogljično in hitro segrevajočo se prihodnost.

Tanja Brkić