fbpx

[VIDEO] Za samostojno pripravo sendviča potrebujete kar šest mesecev in 1500 ameriških dolarjev

Foto: iStock

Le kakšno bi bilo življenje brez izmenjave blaga in trgovine? Nedavno se je namreč moški odločil, da si bo pripravil sendvič iz nič. Sam je vzgojil zelenjavo, pridobil sol iz slane vode, pomolzel kravo in iz mleka pridelal sir, pobral kumare in jih vložil, zmlel moko iz pšenice, zbral med od svojih čebel in s svojimi rokami ubil piščanca. Rezultate je nato delil prek video posnetka in ugotovil, da če bo sam naredil svoj sendvič, ga bo to stalo šest mesecev življenja in 1500 ameriških dolarjev.

Pri tem je treba opozoriti, da je moral za zbiranje soli uporabiti zračni transport. Če bi se naučil tudi gradnje in upravljanja letala, pa bi presegel meje, za katere mnogi trdijo, da so nemogoče.

Prosta trgovina prispeva k dvigu življenjskega standarda
Naravnost neverjetno je videti, da priprava sendviča brez uporabe koristi tržne izmenjave predstavlja takšno težavo. V preteklosti so namreč ljudje morali vso hrano pridelovati sami, prav tako so si tudi sami izdelovali svoja oblačila. To je bil čas nepredstavljive revščine in nenehnega dela brez počitka. Dejstvo je namreč, da večje kot je število vključenih v izmenjavo, bolj učinkovit je postopek. To jutro lahko zahvaljujoč mednarodni trgovini pijemo kavo, vzgojeno v Latinski Ameriki, s pomočjo očal gledamo v ekran, ki je bil izdelan v Evropi in pišemo sestavek s pomočjo tipkovnice, ki je bila izdelana v Aziji. Na srečo se je mednarodna trgovina po celem svetu v povprečju izboljšala, to pa je pripomoglo k dvigu življenjskega standarda in zmanjšanju svetovne revščine.

Foto: YouTube

Ko zjutraj pijete kavo, za trenutek pomislite, od kod prihaja. Najverjetneje je namreč ne bi pili, če ne bi obstajala prosta trgovina. Priložen video posnetek kaže, da je izmenjava blaga in storitev prek nacionalnih meja tista, ki se dotika življenj in pripomore k dvigu življenjskega standarda. Skoraj vse, kar uporabljate, je rezultat kompleksne mreže sodelovanja, ki sega preko mej države. Celo nekaj enostavnega, kot je torba, napolnjena z živili, ali svinčnik, je rezultat simfonije človeške aktivnosti, ki se razteza po celem svetu.

N. Ž.