fbpx

Zakaj se Španci zvečer bašejo s hrano?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/chickpeas-with-sausages-in-metal-pan-rustic-background-gm598683552-102686259

Številne popotnike in turiste, ki obiščejo Španijo, precej presenetijo njihove prehranjevalne navade – razlog, da si Španci obilne obroke pripravljajo zvečer, številni pripisujejo njihovemu sproščenemu značaju. Se morda za tem skriva kaj več kot le predsodki in ugibanja?

V poznem večeru se na obloženi španski mizi pogosto znajde cocida Madrileña –  nasitna jed, ki jo sestavljajo čičerika, piščanec in obenem obara, ne manjkajo pa niti česnove kozice. Vodje kuhinje se tako v prenatrpanih mestih ob poznih urah, ko drugod po Evropi že skoraj zapirajo svoja vrata, tu šele zares zbudijo.

Kaj je pravzaprav razlog?
Španija je za razliko od ostale Evrope v tako imenovanem napačnem »časovnem pasu«; in tam se nahaja že približno 70 let. Glede na lego bi država morala delovati v srednjem pasu po Greenwichu, namesto tega pa je v evropskem centralnem času – tako je umeščena, na primer, z Beogradom, ki leži več kot 2.500 kilometrov vzhodno od Madrida.

Premik ure se je zgodil že zdavnaj …
Zakaj torej Španci glede na svojo geografsko lego še vedno živijo v napačnem časovnem pasu? Zasluga za to gre generalu Franciscu Francu, ki je leta 1940 spremenil španski časovni pas – uro je premaknil za eno uro naprej, saj je želel biti »povezan« z nemškimi nacisti.

Španci, ki so bili takrat prevzeti z državljansko vojno, niso niti pomislili, da bi se ukvarjali še s premikom ure; namesto tega so še vedno jedli ob istem času, čeprav se je njihovo kosilo, ki bi ga sicer imeli ob 13. uri, tako za eno uro zamaknilo. Poleg tega so tudi večerje namesto ob 20., kar naenkrat ob 21. uri.

Po drugi svetovni vojni se ure nikoli niso premaknile nazaj
Leta 2016 je španski premier Mariano Rajoy predlagal, da bi se delovnik namesto ob 20. končal že ob 18. – tako ne bi bilo treba spreminjati časovnega pasu. Kot izgleda, bo sonce v Španiji tako še vedno vzhajalo kasneje kot drugod, če pa boste želeli dočakati sončni zahod, vas bo ta očaral šele okoli 22. ure.

S. E.