fbpx

Znanstveniki odkrili nov organizem, ki se vede kot žival in se je sposoben učiti, čeprav nima možganov!

Foto: družbena omrežja

Skrivnostni organizem nima možganov, ima pa kar 720 spolov, so sporočili znanstveniki, ki pa niso čisto prepričani, kaj to sploh je.

V sredo je pariški živalski vrt razkril nov skrivnostni organizem, imenovan “blob”, rumenkasto enocelično živo bitje, ki je videti kot gliva, vendar deluje kot žival. Zadnja razstava pariškega živalskega vrta, ki bo javnosti na voljo od sobote, predstavlja novoodkriti organizem, ki nima ust, želodca ali oči, a kljub temu lahko zazna hrano in jo prebavi.

Tako imenovani “blob”, novoodkriti organizem, ima skoraj 720 spolov, premika se lahko, čeprav nima nog ali kril, in če se prepolovi, se pozdravi v dveh minutah. Bruno Daivd, direktor pariškega naravoslovnega muzeja, ki deluje v živalskem vrtu, pravi, da “je to živo bitje ena od skrivnosti matere narave”. “Presenetilo nas je, ker nima možganov, a se je kljub temu sposobno učiti. Če povežete dve plavutki, tista, ki se je naučila nekega znanja, tega prenese na drugo,” je še dodal.

Foto: družbena omrežja

Organizem je dobil ime po znanstvenofantastični grozljivki The Blob iz leta 1958 z mladim Stevom McQueenom, ki igra tujca Bloba, ki zaužije karkoli na poti skozi mesto Pensilvanija. “Zagotovo vemo, da blob ni rastlina, nismo pa prepričani, ali gre za žival ali glivo. Presenetljivo se obnaša za nekoga, ki je videti kot goba, ker se vede kot žival in se je sposoben učiti,” je povedal David.

Eva Poljanc