Srbi na referendumu podprli ustavne spremembe

Datum:

Volivci v Srbiji so na nedeljskem referendumu podprli ustavne spremembe na področju pravosodja, h katerim se je država zavezala v procesu približevanja EU. Po še nedokončnih podatkih je za spremembe glasovalo 61,8 odstotka volivcev, 37,1 odstotka pa jih je bilo proti. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je Srbija s tem v svet poslala pozitivno sliko. “Naredili smo dobro stvar za državo,” je dejal.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je izrazil prepričanje, da bodo v prihodnjem obdobju uspeli narediti več za državo, kar se tiče demokratizacije, neodvisnosti sodstva in tožilstva. Tudi predsednik srbske narodne skupščine Ivica Dačić je pozdravil rezultate referenduma. Dejal je, da je zadovoljen z volilno udeležbo, ki je glede na začasne podatke znašala okoli 30 odstotkov.

Uspešen referendum bo po besedah Dačića prinesel boljše pravosodje, hitrejše sprejemanje reform in napredek Srbije na poti evropskih integracij. Spremembe ustave, ki so jih potrdili državljani, so pozdravili tudi v srbskem sodniškem društvu. S tem so po njihovem mnenju omogočili vzpostavitev boljšega institucionalnega okvira za sodstvo in tožilstvo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić (Foto: epa)

Napredek na poti v EU
Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi je medtem poudaril, da potrditev sprememb predstavlja pomemben korak in zavezanost Srbije evropski poti. Zavzel se je za nadaljnje sodelovanje s srbskimi oblastmi pri reformah, da bi dosegli napredek na poti v EU. Srbski volivci so namreč na nedeljskem referendumu odgovarjali na vprašanje, ali so za potrditev akta o spremembi ustave. Gre za ustavna dopolnila, ki jih je novembra lani sprejel parlament ter zadevajo imenovanje sodnikov in tožilcev.

Sodnike bodo izbirali neodvisni organi
Sodnikov in tožilcev po novem ne bodo več izbirali v parlamentu, ampak jih bosta dva neodvisna organa, sodnike visoki sodni svet, tožilce pa visoki tožilski svet. Sodni svet, ki sicer že obstaja, bo imel novo sestavo. Tvorilo ga bo šest sodnikov, ki jih bodo izbrali sodniki med seboj, in štirje ugledni pravniki, ki jih bodo izbrali poslanci z dvotretjinsko večino in predsednik vrhovnega sodišča.

Visoki tožilski svet, ki bo izbiral tožilce, bo nadomestil sedanji državni tožilski svet. Pet njegovih članov bodo izbrali tožilci, štiri pa poslanci z dvotretjinsko večino na predlog pristojnega odbora. Člana sveta pa bosta po funkciji tudi vrhovni javni tožilec in pravosodni minister. Opozicija opozarja, da ustavna dopolnila ne bodo prinesla sprememb, saj da ima politika v rokah sodnike in tožilce.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...