fbpx

Srbska opozicija zahteva izgon avstralskega veleposlanika, avstralski mediji sporočili Djokoviću: “Zdaj pa marš domov!”

Avstralski mediji sporočajo prvemu tenisaču sveta, naj se "pobere" domov.

Srbski politični vrh je ogorčen nad odločitvijo avstralskega zveznega sodišča, ki je zavrnilo pritožbo prvega tenisača sveta Novaka Djokovića proti deportaciji. Oglasil se je srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki pravi, da je z Noletom že govoril in da komaj čaka, da pride v Srbijo, kjer je vedno dobrodošel. Da se enajst dni tako ravna z najboljšim tenisačem na svetu in mu nato izroči odločitev, ki so jo sprejeli že prvi dan, pa se Vučiću zdi nedopustno. Avstralsko vlado je obtožil tudi laži. Drugače je vest o Novakovi deportaciji sprejela avstralska javnost. Časopis The West Australian je na naslovnici z velikim črkami zapisal: “Zdaj pa marš domov!”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ogorčen nad ravnanjem avstralske vlade, kar je povedal tudi v izjavi za srbske medije. “V nesmiselnem sodnem postopku ste lahko tudi videli, kako so tožilci lagali. Preprosto so bile to laži. Trdili so, da je v Srbiji precepljenih manj kot 50 odstotkov ljudi, čeprav je uradna številka 58 odstotkov. Ne pozabite, to je več kot v mnogih evropskih državah. To je bil res nesmiselna trditev, a tako je to v orwellovskem svetu,” je bentil Vučić, ki pa pravi, da se Avstraliji ne bodo maščevali, ker narod ni ničesar kriv.

“Avstralski narod ni nič kriv. Narod je pokazal, da je z nami, politika ni bila. Avstralski športniki kmalu k nam pridejo na atletsko prvenstvo, mi jih bomo dočakali odprtih rok. Obnašali se bomo povsem drugače, kot so se oni do Djokovića,” je še dejal srbski predsednik. Medtem ko Vučić ne načrtuje povračilnih ukrepov, pa te zahteva opozicija. Koalicija NADA zahteva, da se avstralski veleposlanik razglasi za nezaželeno osebo, saj naj bi šlo za pregon avstralskih politikov proti Srbu in Srbiji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić (Foto: epa)

Premierka Ana Brnabić pa je sporočila, “da je neverjetno, da je sodišče v razmiku nekaj dni, po enajstih dneh telesnega in duševnega maltretiranja, sprejelo dve popolnoma različni odločitvi. Seveda kot premierka Srbije nisem srečna, a ne želim biti preveč čustvena. Komaj čakam, da vidim Novaka na domačih tleh in da skupaj nekako prebrodimo vse, kar se je dogajalo. V teh težkih trenutkih mu moramo pokazati podporo”.

Ravno nasprotno so v Avstraliji novico o Djokovićevi deportaciji z navdušenjem pozdravili. Časopis The West Australian iz Pertha je šel najdlje, saj je na naslovnici srbskemu teniškemu asu z velikimi tiskanimi črkami sporočil nekaj, kar bi lahko v slovenščino še najbolje prevedli kot “Zdaj pa marš domov!”. 

 

Spomnimo, mesto Perth, ki leži na zahodni avstralski obali in velja za najbolj izolirano milijonsko mesto na svetu, je bil od izbruha koronavirusa večkrat v popolnem “lockdownu” zgolj zaradi nekaj deset okužb, ki so jih zaznali.

Novak Djoković Foto: epa

Oglasili so se tudi na Mednarodni teniški zvezi ATP“Današnja odločitev označuje konec globokega obžalovanja niza dogodkov. Navsezadnje je treba spoštovati odločitve pravnih organov v zvezi z javnim zdravjem,” so uvodoma zapisali v sporočilu za javnost in nadaljevali: “Ne glede na to, kako smo prišli do te točke, je Novak eden največjih prvakov našega športa, njegova odsotnost na Odprtem prvenstvu Avstralije je velika izguba za naš šport.” Zapis so končali: “ATP še naprej močno priporoča cepljenje vsem igralcem.”

T. F.