Boško Šrot mora vrniti več kot 61 milijonov evrov

Datum:

Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško, mora Pivovarni Union in Delu vrniti dobrih 61 milijonov evrov. Sodba še ni pravnomočna, Šrot se bo nanjo pritožil.

                   

Okrožno sodišče v Ljubljani je v tožbenem zahtevku Pivovarne Union in Dela proti Bošku Šrotu, nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško, in družbi Atka-Prima odločilo, da mora Šrot vrniti nekaj več kot 61 milijonov evrov. Od tega je dobrih 51 milijonov evrov namenjenih družbam, ki so v takratnem času skupaj tvorile skupino Pivovarne Laško, 10 milijonov pa je namenjenih Delu, je za STA povedal Valter Bogataj, odvetnik družb. V znesek so vključene tudi zamudne obresti, ki še tečejo.

Po poročanju Radia Slovenija se bo Šrot po besedah njegovega zagovornika Mateja Erjavca nad odločitvijo sodišča pritožil, sodba pa sicer še ni pravnomočna.

Sporni najemi kreditov brez vračila
Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Kasneje pa so družbe znotraj skupine menda po njegovih navodilih po ocenah revizorjev sklepale posojilne pogodbe z Infond Holding in Center Naložbe, ki sta s Šrotom povezani družbi. Nekateri krediti so bili vrnjeni do konca leta 2008, potem pa ne več.

V zvezi z omenjenimi posojili je bil Šrot sicer že obsojen v kazenski zadevi. Ta sodba še ni pravnomočna, saj se je Šrot pritožil na višje sodišče in zahteval razveljavitev sodbe ali vsaj ponovno sojenje. Od lanske jeseni pa nekdanji prvi mož Pivovarne Laško v zaporu prestaja dosojeno zaporno kazen v zadevi Istrabenz. Ta sodba je že pravnomočna, vendar pa se je Šrot z zahtevkom za varstvo zakonitosti obrnil tudi na vrhovno sodišče, ki ga je zavrnilo, zato je vložil tudi ustavno pritožbo.

Več odškodninskih tožb zoper Šrota
Tožba Pivovarne Union in Dela pa ni edina, ki zaradi posojil proti Šrotu poteka na sodiščih. Štiri takrat odvisne družbe Pivovarne Laško – poleg Dela in Pivovarne Union še Radenska in Fructal – so vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter Šrota. Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupni višini več kot 100 milijonov evrov. Tožbo zoper družbo Atka-Prima in Šrota je vložila tudi Pivovarna Laško.

A. D., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...