STA novice z olimpijskih iger trži posebej, čeprav bi morali šport pokrivati v skladu z zakonom in v okviru javne službe

Datum:

Slovenska tiskovna agencija naj bi po zakonu o STA vsebine v okviru javne službe STA brezplačno razširjala prek svoje spletne strani, te bi morale biti dostopne vsem pod enakimi pogoji. V zakonu lahko preberemo tudi, da naj bi javna služba zajemala novice s področja športa. A STA se je očitno odločila, da olimpijske igre ne spadajo pod šport – zato so novice in fotografije iz Tokia dostopne le z doplačilom. Direktor STA je pojasnil, da zaukazana dostopnost ne pomeni, da gre za pravico do poobjavljanja. A dostop do novic OI je onemogočen tudi navadnemu bralcu – viden je namreč le naslov objave, brez vsakršne vsebine. “Povzetki in fotografije bi morale biti brezplačne,” je poudaril direktor Ukoma in dodal, da STA grobo krši 5. odstavek 4. člena.

                   

Ko smo želeli na portalu STA prebrati novice z olimpijskih iger v Tokiu, smo dobili obvestilo, da do izbranih novic nimamo dostopa. Enako se je izkazalo s fotografijami, ki jih kljub temu, da smo naročniki, nismo mogli prenesti. Ko smo STA vprašali, kakšen je razlog, smo dobili naslednji odgovor:  “Posebni olimpijski servis ni del rednega servisa novic, ampak ga tako kot že vsake olimpijske igre doslej tržimo posebej. V kolikor bi želeli dostop do razširjenih OI vsebin (tekstovne novice in fotografije), vam lahko posredujemo naročilnico oz. ponudbo za potrebe Nova24.

Povzetki in fotografije bi morale biti brezplačne. Šport mora STA pokrivati v skladu z zakonom – in olimpijske igre so menda še del športa? Z omejitvijo dostopa Slovenska tiskovna agencija torej krši zakon o STA in  prodaja to, česar sploh ne bi smela – fotografije. Tudi vsebin iz naslova javne službe ne bi smeli prodajati, ker niso nikjer opredeljene kot del tržne dejavnosti. “Če se torej za vsebine iz naslova javne službe zahteva plačilo, to pomeni, da omogoča različen dostopnost do vsebin – tistim, ki pač plačujejo. S tem se grobo krši 5. odstavek 4. člena,” je opozoril direktor Ukoma Uroš Urbanija.

A Veselinovič 4. člen očitno bere drugače. “Zakon o STA, ko opredeljuje javno službo (JS), je jasen,” je v mailu zapisal direktor STA Bojan Veselinovič in predlagal, naj si ogledamo 4. člen, iz katerega naj bi se dalo razbrati, da ga v celoti spoštujejo. “V to se boste prepričali tudi, ko boste pregledali vsebine naše JS na spletu, kjer so dostopne vsem pod enakimi pogoji. Seveda ne za objavo. Kajti zaukazana dostopnost ne pomeni da gre za pravico do poobjavljanja. Vsem medijem je to jasno, in prepričan sem, da bo tudi vaši medijski hiši in gospodu Urbaniji. Danes mineva 208. dan, odkar s postavke na Ukomu, ki ga vodi, nismo dobili niti centa. Kolikšni so stroški pokrivanja dogodka v Tokiu, pa ga verjetno tudi ne zanima,” je še zapisal.

V 4. členu zakona o STA lahko preberemo, da STA opravlja javno službo vsakodnevnega ustvarjanja, pripravljanja, arhiviranja in posredovanja povzetkov novic, ki vsebuje ključne, najbolj bistvene podatke o dogodku, o dogajanju v Republiki Sloveniji in po svetu v slovenskem jeziku iz naslednjih področij: politika, gospodarstvo, kultura, izobraževanje, zdravstvo, kronika, šport, dogodki iz sveta, znanost, prostovoljsko delo in nevladne organizacije, razvedrilne in druge vsebine.

Foto: zajetje zaslona, STA

V drugem odstavku piše enako za novice v angleškem jeziku. V petem odstavku je navedeno, da vsebine v okviru javne službe STA brezplačno razširja prek svoje spletne strani in so dostopne vsem pod enakimi pogoji. Po kateri logiki so se odločili, da olimpijske igre ne spadajo pod šport, ni jasno. Je pa jasno, da te vsebine niso dostopne brezplačno in vsem pod enakimi pogoji.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...

[Video] Pirc Musarjeva: Čas je, da dostojno pokopljemo izvensodno pobite

"Čas je, da ob 80. obletnici konca 2. svetovne...