Stališče slovenske vlade glede neobsodbe Rusije ni ostalo spregledano: Ukrajina kaže svoje razočaranje

Datum:

Nesprejetje resolucije, s katero bi Rusijo uvrstili med države, ki podpirajo terorizem, v Ukrajini ni ostalo neopaženo. V novici okrog obiska slovenskega premierja Roberta Goloba v Kijevu namreč razočarano izpostavljajo, da Golob sicer navaja, da je v vojni v Ukrajini Rusija tista, ki je agresor, nobenega dvoma pa ravno tako naj ne bi bilo, da bo Slovenija Ukrajini na vse načine pomagala, vendar njegova vlada ni sprejela predloga opozicijske stranke, da bi se Rusijo obsodilo kot podpornico terorizma.

                   

Ta teden je odjeknila novica o tem, da je slovenski predsednik vlade prejel vabilo ukrajinskega Volodimirja Zelenskega za obisk Ukrajine. Iz Golobovega kabineta so uradno potrdili, da je Zelenski Golobu predal vabilo na februarskem izrednem zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, obisk pa je “v fazi priprav”. Do obiska naj bi prišlo enkrat aprila.

Ukrajinski spletni časopis Ukrajinska Pravda v luči poročanja o obisku Goloba v Kijevu omenja, da se je v državi lansko poletje mudila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, novembra lani pa obrambni minister Marjan Šarec. Še posebej pa izpostavljajo obisk Golobovega predhodnika, nekdanjega premierja Janeza Janše. “Janša je postal eden prvih evropskih voditeljev, ki je obiskal Ukrajino od začetka obsežne invazije: marca 2022 je skupaj s kolegi iz Poljske in Češke prispel v Kijev,” navajajo. Da se na tem mestu tako omenja Janšev obisk ne preseneča, saj smo sedaj priča vrsti obiskov državnikov v napadeni državi, v času, ko pa si prav nihče ni upal niti pomisliti, da bi odšel na vojno območje, je Janša to storil. Janša, Petr Fiala, Mateustz Morawiecki in Jaroslaw Kaczyński so zaradi zgodovinskega obiska še danes v očeh Ukrajincev zapisani kot heroji. To pa so jim na začetku meseca izkazali z javnim priznanjem na plakatih na javnih mestih z napisom: “Spominjamo se. 15. marec 2022. Prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu.

V nadaljevanju glede Goloba navajajo, da je ta ob prvi obletnici ruske agresije na Ukrajino izpostavil, da bo Slovenija še naprej na vse načine pomagala Ukrajini. “V Sloveniji nikoli ni bilo nobenega dvoma, da je Ukrajina žrtev, Rusija pa agresor,” je poudaril. Nato pa navajajo: “Kakorkoli, njegova vlada nedavno ni podprla predloga opozicijske Slovenske demokratske stranke, da se Rusijo razglasi za državo, ki podpira terorizem.” Glede na to, da je omenjeni zapis nastal 15. marca, torej, še preden je koalicija v četrtek ponovno zamočila in zapravila priložnost, da bi Ukrajini izrazila akt solidarnosti, bi bilo na račun tega verjetno zaznati še večje razočaranje na strani Ukrajine, ki je v tem primeru žrtev ruske agresije.

Foto: posnetek zaslona Ukrajinska Pravda

Vlada vseskozi priznava, da je Rusija agresor, Ukrajina pa žrtev napada, a vseeno smo priča mešanim sporočilom, ko se ne sprejme resolucije, ki jo je sicer že lani novembra sprejel Evropski parlament. Dejstvo je, da Rusija v Ukrajini izvaja zločine proti človeštvu in naravnost nesprejemljivo je, da s takšnimi potezami omogočamo kremeljskemu režimu, da lahko ta odpira šampanjce. Sicer pa, kot je v oddaji 24ur Zvečer povedal poslanec SDS Franc Breznik, Putinov režim ni samo napad na Ukrajino z vsemi zločini, ki danes tam potekajo, ampak je to v zadnjih skoraj 25-ih letih teroristični režim, ki ne samo, da podpira terorizem nad lastnimi državljani, ampak podpira teroristične sisteme v Evropi in tudi po svetu. Na seznamu Putinovih žrtev se najde tudi novinarje. “Vsako leto je ta režim povprečno ubil vsaj 20 novinarjev,” je med drugim izpostavil. Glede na številne izgovore, s katerimi je v četrtek v znak nestrinjanja z resolucijo postregla koalicija, bo nedvomno zanimivo slišati, kako bo Golob v Kijevu pojasnil, čemu slovenska oblast, ki se ima za nekakšen branik spoštovanja človekovih pravic in svoboščin, ne zmore slediti enotnemu zgledu Evropskega parlamenta.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...