Standardi v migrantskih centrih so boljši kot v domovih za starejše

Datum:

Golobova vlada je v preteklem tednu sprejela novo strategijo na področju priseljevanja, zdaj pa očitno že ustanavljajo nove azilne domove. Vlada je namreč postavila nov azilni dom za ilegalne migrante v Postojni, kot je razvidno, je celo nadstandarden. Ilegalni migranti bodo prav tako imeli na voljo več strokovnih sodelavcev, o čemer oskrbovanci v domovih za starejše lahko samo sanjajo.

“Ob sprejemu so najprej deležni zdravniške oskrbe, potem jih prevzame matični strokovni delavec. Strokovni delavec bo imel največ pet oskrbovancev in jih bo spremljal ves čas nastanitve,” je v izjavi za prispevek na Planetu dejala odgovorna oseba za nov azilni dom v Postojni. Iz prispevka je tudi razvidno, da so prostori obnovljeni in novi, v marsikateri slovenski bolnišnici ali domu za starejše žal nimajo takšnega standarda.

V prispevku še dodajo, da azilni dom lahko sprejme do 70 migrantov. To pomeni, da bodo ob petih migrantih na strokovnega sodelavca morali zaposliti vsaj štirinajst ljudi. Kaj točno bo ta t. i. “strokovni sodelavec” delal, niso podrobneje opisali, predvideva pa se, da bodo zaposleni imeli družboslovno izobrazbo.

Azilni dom Ljubljana (Foto: STA)

Janša: Kakšni so standardi v domovih za starejše, ki že 60 let plačujejo davke in prispevke?

Prispevek je komentiral tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se sprašuje, kakšni so standardi v domovih za starejše in koliko osebja je na enega varovanca. V domovih za starejše po celi Sloveniji namreč že dlje časa primanjkuje osebja, saj so plače mizerne, ministrstvu za solidarnostno prihodnost pa očitno ni v interesu reševanje te problematike.

 

Vlada RS je v preteklem tednu sprejela strategijo na področju priseljevanja, vsebovala naj bi štiri ključne strateške cilje, ki se osredotočajo na ilegalne migracije. V dokumentu sta kot cilja opisana tudi “prizadevanje za zagotavljanje varnih, zakonitih in dopolnilnih poti” in “obravnava sovražnega govora in drugih oblik nestrpnosti do priseljencev”.

Omenjena strategija je že požela plaz kritik na socialnih omrežjih, saj nameravajo ilegalnim migrantom omogočiti “varen” vstop v Slovenijo, čeprav bi mejo prestopili ilegalno in brez izpolnjevanja pogojev za vstop v državo.

T. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...