FOTO: Bi vi sedli v tak policijski avto?

Datum:

Nič kaj miren začetek tedna. Policisti ga začenjajo z zaostritvijo stavke, v okviru katere so začeli z izločanjem vse nevarne in dotrajane opreme in sredstev, ki jih uporabljajo pri delu. Pogajanja z vlado so namreč zastala zaradi finančnega ministrstva.

V policijskih sindikatih, kjer so s stavko začeli 18. novembra, so napovedali izločanje nevarne in dotrajane opreme ter sredstev, ki jih za delo vseeno uporabljajo, ker zanje nimajo nadomestil. Med njimi so tudi vozila, izločeno opremo pa bodo predstavili tudi javnosti.

Preberite tudi: 
Vir iz policije o strelskem pohodu: Policisti so streljali na slepo, ker nimajo opreme. Kdo bo odgovarjal?

“Ocenjujemo, da je v policiji ogromno sredstev, ki so zaradi fizične obrabe, staranja, tehnične zastarelosti in neustreznosti za delo neprimerna. S tem bomo vladi dokazali, da so predvidena sredstva, namenjena materialnim stroškom delovanja policije, prepotrebna in se jih ne sme zmanjševati. Gre za temeljno prvino, brez katere delovni proces ni mogoč, niti policijski,” so policisti zapisali v sporočilu za javnost.

Fotografije dotrajanih materialno-tehničnih sredstev, ki jih uporabljajo policisti, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah, ki jih je objavil Policijski sindikat Slovenije.

Glede samega izločanja so na generalni policisjki upravi pojasnili, da vodja enot preko skrbnikov premoženja ugotovi, ali je oprema res neuporabna ali pokvarjena. Če je popravilo mogoče, jo je treba posredovati v popravilo. Če pa popravilo ni več mogoče ali strokovna služba oceni, da ni smotrno, opremo v skladu s postopki izloči iz uporabe in materialnega knjigovodstva. Enako kot za vso opremo velja tudi za vozila, pri čemer se lahko tehnična brezhibnost preverja le v skladu z zakonodajo, so še navedli.

Soliranje ministra Mramorja
Notranja ministrica je sicer pred dnevi v izjavi za medije v Bruslju poudarila, da mora izločanje opreme potekati po določenih postopkih in ne more biti prepuščeno subjektivnim ocenam, zato ne pričakuje večjih težav. Pojasnila je tudi, da so letos pridobili dodatna sredstva in nekaj opreme že nabavili.

Da je sicer res veliko opreme stare in komajda uporabne, a da do tako množičnega izločanja, kot ga napovedujejo sindikati, ne more priti, je pred dnevi dejal tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Po njegovem mnenju so sicer zahteve policistov legitimne, pričakovanja finančnega ministrstva, da denar poiščejo znotraj sredstev za opremo, pa nesprejemljiva.

Tudi notranja ministrica je poudarila, da proračun Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) ni namenjen zavezam preteklih vlad, saj svoja sredstva potrebujejo za nemoteno delo policije. Spomnila je na odločitev vlade, da se stavkovne zahteve rešujejo v okviru dodatnih proračunskih sredstev, za katera morajo pridobiti soglasje finančnega ministrstva. Toda to ni dalo soglasja niti k izhodiščnemu predlogu MNZ, zato so bila pogajanja s policisti tudi prekinjena, je pojasnila ministrica, ki se je v zvezi s tem danes sestala s Cerarjem.

Z njim se je sicer sestala skupina, pooblaščena za pogajanja s policijskima sindikatoma, ki ga je seznanila z dosedanjimi aktivnostmi in nadaljevanjem dela pri pripravi pogajalskih stališč. Minister Boris Koprivnikar je povedal, da so preigrali možnosti nadaljevanja in približevanja v pogajanjih.

 B. O., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...