Številne države sveta se soočajo s katastrofalnimi epidemiološkimi razmerami

Datum:

Iz Rusije poročajo o rekordnem številu okužb, zabeležili so jih namreč kar 29.350 in 493 smrti. S skupnim številom okužb, ki znašajo 2.877.727, se uvrščajo na četrto mesto najbolj prizadetih držav zaradi covida. Skupno število smrtnih žrtev povezanih s covidom je naraslo na 51.351. Na prvo mesto se po število okužb uvrščajo ZDA, kjer so do sedaj zabeležili 18.267.579 okužb, sledita Indija (10.056.248 okužb) in Brazilija  (7.238.600 okužb).

Moskva in Sankt Peterburg sta mesti, ki sta najbolj ogroženi, saj so v Moskvi zabeležili kar 7.797 okužb, Sankt Peterburgu pa 3.752 okužb. Glede na to, da Rusija poroča o precej nižjem številu smrti, kot države, ki jih je najbolj prizadel koronavirus, obstaja dvom v resničnost navedenih številk. Nekdanji demograf na državni agenciji za statistiko Alexei Rakša je, po poročanju Today Online, poudaril prepričanje, da je zaradi covida umrlo okrog 250 tisoč ljudi.

Razmere v Evropi se zaostrujejo
Francija se, s skupno 2.473.354 primeri okužb, uvršča na 5. mesto, sledi ji Velika Britanija, kjer so zabeležili 2.040.147 primerov okužb. Britanski premier Boris Johnson je v soboto, 19. decembra, sporočil, da se je država odločila za uvedbo tretjega zaprtja zaradi novega, bolj kužnega seva koronavirusa. Mnogi Britanci se ob tem čutijo izdane, saj je premier ne dolgo nazaj zagotavljal, da bo mogoče normalno praznovati božič. Številni Londončani so se odločili, da pred uvedbo strožjih pravil ki veljajo za London in Jugovzhodni del Anglije, zapustijo mesto. V najbolj problematičnih delih Anglije, bodo v veljavi ukrepi četrte stopnje, ki ljudem nalagajo, da morajo ostati doma. V tem času bodo odprte samo trgovine z nujnim blagom. Ukrepi, ki bodo stopili v veljavo v nedeljo, bodo ljudem onemogočili gibanje izven območij bivanja, poroča Telegraph.

V sosednji Italiji so do sedaj zabeležili 1.953.185 primerov okužb in skupno 68.799 smrti. Od ponedeljka dalje ne bo več dovoljeno potovanje med regijami, od četrtka do 6. januarja pa bo celotna država označena za rdeče območje. Trgovine z živili, frizerski saloni, lekarne, trafike, pralnice in knjigarne bodo ostali odprti, ljudje bodo lahko le enkrat dnevno zapustili svoje domove. Gospodinjstva bodo lahko sprejela do največ dva gosta na dan. Ukrepe bodo nekoliko omilili za čas od 28.- 30. decembra in 4. januarja. Trgovine bodo lahko te dni odprte do 21. ure, ljudje pa se bodo lahko gibali prosto v svojih občinah do 30 kilometrov od kraja bivanja.

Foto: STA

V Španiji so zabeležili skupno 1.817.448 okužb in 48.926 smrti. Nemčija se po število okužb uvršča na 11. mesto. Skupno so zabeležili 1.514.783 okužb in 26.764 smrti. Poljska je so sedaj zabeležila 1.207.333 okužb, zadnji porast je znašal 4,633 odkritih primerov. Na Nizozemskem so do sedaj zabeležili 689.705 primerov okužb in 10.491 smrti, v Belgiji skupno 625.930 primerov okužb in 18.626 smrti. V Švici so nazadnje zabeležili prirast 10.002 novih okužb na dan. Skupno so zabeležili 413.991 in 6.697 smrti. Švedska je do sedaj zabeležila 367.120 primerov okužb in 7.993 smrti.

Na Hrvaškem zabeležili 80 novih smrti
V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem ob 4614 opravljenih testih zabeležili 766 okužb z novim koronavirusom. Poročajo o 80 novih smrtnih žrtvah. V prejšnjem tednu so, po poročanju STA, zabeležili 27 odstotkov več novih okužb kot v tednu poprej. 14-dnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev znaša 1.102. Sodeč po podatkih lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah največ okužb zabeležili v Zagrebu (298 novih okužb). Trenutno imajo 16.105 aktivnih primerov okužbe, v bolnišnicah se zdravi 2956 bolnikov s covidom-19. Do sedaj so potrdili skupno skoraj 195.730 okužb, skupno je umrlo 3257 ljudi.

Prejšnji teden so se na hrvaškem nacionalnem štabu civilne zaščite odločili, da prepovejo potovanja zunaj županije stalnega bivališča med torkom in 8. januarjem. Pri tem pa so navedli nekaj izjem. Med drugim bodo lahko potovali tisti, ki bodo pridobili posebne dovolilnice in tisti, ki so si že vplačali namestitev za čas božično-novoletnih praznikov.

Foto: STA

Sydney postal žarišče širjenja virusa
Na račun širjenja novega koronavirusa v avstralskem Sydneyu so se, po poročanju britanskega BBC-ja, druge avstralske zvezne države odločile, da prepovejo vstop prebivalcem Novega Južnega Walesa. Do sedaj so potrdili 83 primerov okužb na območju Northern Beaches, zato so tam odredili ostro omejitev gibanja. Omejitve pa bodo veljale tudi za ostale prebivalce, ki živijo v tem velemestu. Premier Scott Morrison je že izrazil razočaranje zaradi trenutne situacije. “Leto 2020 se očitno še ni končalo.” Dogodki v zadnjih dneh so zelo zaskrbljujoči, je povedal in ob tem dodal, da se zaveda, da bodo razočarani številni, ki so želeli praznike preživeti skupaj z družino in najtesnejšimi prijatelji, saj potovanje ne bo mogoče.

O porastu okužb poročajo tudi iz Južne Koreje. V preteklem dnevu so potrdili 926 novih primerov okužbe, dan prej pa rekordnih 1097. V preteklem dnevu je okužbi podleglo 24 ljudi, skupno 698. Ker se okužbe v 51- milijonski državi še naprej širijo, se je pod pritiskom znašel zdravstveni sistem. Na širšem območju Seula so bile v nedeljo proste le štiri postelje na oddelku za intenzivno nego. Na račun porasta okužb je mogoče slišati vrsto pozivov k zaostrovanju ukrepov. Za čas božično-novoletnih praznikov so oblasti omejile druženje na največ štiri osebe.

Preplah okrog širjenja okužb na ribji tržnici na Tajskem
Razmere so zaostrujejo tudi v Aziji. Iz Tajske namreč poročajo, da se je vnovič pričel širiti novi koronavirus. Obstajajo domneve, da se je širjenje pričelo na ribji tržnici v bližini Bangkoka. Oblasti so se odločile, da bodo z namenom zajezitve širjenja virusa izvedle testiranje več deset tisoč ljudi. V povezavi s tržnico so zabeležili več sto primerov okužbe, natančneje 689. Večinoma so se okužili delavci, ki prihajajo iz Mjanmara. Prvi primer okužbe so potrdili pri domačinki, ki prodaja rake. Tajska sicer velja za prvo državo, kjer so zaznali virus izven Kitajske. Nato so širjenje virusa uspešno omejevali, vse do tega dogodka.

Foto: STA

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...

Ni služb: Švarc Pipanova, Škoficeva in Kaja Širok ostajajo na nadomestilih

Robert Golob je ta mesec prejel 6726 bruto ali...