Mutirani koronavirus, ki je do 70 odstotkov bolj kužen, odkrit tudi v Italiji

Datum:

Italija je že šesta država, kjer je bil opažen novi sev koronavirusa, potem ko je na italijanskih tleh v Rimu pristal z njim okuženi potnik iz Velike Britanije. Ob tem pa v Franciji menijo, da bi mutirani koronavirus lahko prispel tudi na njihova tla. Do sedaj so ga odkrili že v Veliki Britaniji, Avstraliji, Belgiji, na Danskem in Nizozemskem.

                   

V Italiji so zaznali mutirani sev novega koronavirusa, ki se je najprej sicer pojavil v Veliki Britaniji. Naša zahodna soseda je tako že šesta država, kjer je bil odkrit primer novega seva koronavirusa. Italijanski pacient je sicer potoval iz Velike Britanije v Rim, in sicer v obdobju zadnjih nekaj dni, ob čemer ga je spremljala partnerica, ki pa ni bila pozitivna na testu. Novico je za javnost sporočil italijanski minister za zdravje. Par je trenutno v izolaciji. Po besedah stroke naj bi bil novi sev koronavirusa do 70 odstotkov bolj kužen kot običajen novi koronavirus, poprej pa je že bil zaznan na Danskem, na Nizozemskem, v Avstraliji in v Belgiji, poroča dailymail.

Novembra je bilo tako zaznanih devet primerov novega seva na Danskem in eden v Avstraliji. Z Nizozemske pa poročajo, da so en primer novega seva zaznali v tem mesecu. Obenem prihaja tudi neuradna informacija vsaj enega primera iz Belgije. Več primerov okužb z novim sevom je bilo zabeleženih tudi na Škotskem in v Walesu v obdobju zadnjih nekaj tednov, čeprav večina zabeleženih novih primerov prihaja iz Londona ter jugovzhodne Anglije, kjer naj bi bilo zabeleženih 60 odstotkov vseh novih primerov okužb. Francoski zdravstveni minister pa je danes za javnost sporočil, da je povsem mogoče, da je novi sev tudi že na francoskih tleh, čeprav s pomočjo testov to še ni bilo dokazano. Obenem so tudi iz Severne Irske že sporočili, da se virus nahaja tudi tam.

V strahu pred novim sevom koronavirusa, so Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Avstrija, Švica, Irska, Belgija, Izrael in Kanada zaprle meje za Veliko Britanijo. Do zaprtja meje je prišlo potem, ko je britanski premier Boris Johnson najavil odkritje novega seva wuhanskega koronavirusa. Francija je zaprla meje tako za ljudi kot za tovorni promet na poti iz Velike Britanije, kar je državnega sekretarja za transport Granta Shappsa ujelo nepripravljenega. Po poročanju Reutersa je Shapps 21. decembra 2020 zatrjeval, da je v stikih s svojim francoskim kolegom in da nameravajo v kar najkrajšem času sprostiti prepoved tovornega prometa iz Velike Britanije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...