Home Sproščeno Univerzum Številni starši svoje otroke opisujejo kot “najstniške zombije”

Številni starši svoje otroke opisujejo kot “najstniške zombije”

10
Številni starši svoje otroke opisujejo kot “najstniške zombije”
Odtujeni najstniki (foto: iStock)

Številni starši so zaskrbljeni zaradi najstnikov, ki preživijo neverjetne količine časa na pametnih telefonih in tablicah. Kar 50 odstotkov najstnikov pa priznava, da so odvisni od pametnega telefona.

Nove raziskave kažejo zaskrbljujočo količino časa, ki ga najstniki preživijo na telefonih in drugih pametnih napravah. Petdeset odstotkov najstnikov namreč meni, da so odvisniki od pametnih telefonov. Prav tako je 59 odstotkov staršev ocenilo, da so njihovi otroci odvisni. V raziskavo je bilo zajetih 1240 otrok ter njihovih staršev. Otroci so bili stari med 12 in 18 let,poroča CNN.

“Tehnološka odvisnost se lahko zgodi komurkoli,” je dejala strokovnjakinja za digitalno odvajanje odvisnosti Holland Haiis, ki pravi, da je sodobna tehnologija nova odvisnost 21. stoletja. Če se torej vaši otroci raje zadržujejo doma in igrajo računalniške igrice, namesto da bi šli v kino, na igrišče, na obisk k prijatelju ali kamorkoli drugam, potem imate družinski problem.

Zombiji na telefonih
Odvisnost od interneta je marsikje po svetu že spoznana za motnjo, ki grozi javnemu zdravju. V ZDA kar 66 odstotkov staršev meni, da so njihovi otroci odvisniki, 52 odstotkov otrok pa se s tem strinja. Približno 80 odstotkov otrok je priznalo, da vsako uro pogledajo v svoj telefon in se takoj odzovejo na sporočila socialnih omrežij. 36 odstotkov staršev je potrdilo, da so se z otroki že prepirali glede uporabe telefonov.
Številni starši zato svoje otroke vidijo kot “najstniške zombije, ki so prilepljeni na svoje telefone.” V šolah se že pojavlja fenomen, ko otroci ne izpustijo telefona iz rok in se pomikajo ob stenah od učilnice do učilnice, da lahko hodijo, ne da bi pogledali stran od telefona.
Foto: iStock
Foto: iStock
Kako ukrepati?
Ustanoviteljica bloga za mamice Janis Elspas verjame, da pravila in meje, ki jih postavijo starši svojim otrokom, ko ti dobijo prvi telefon, lahko pomagajo pri soočanju z odvisnostjo. Njeni otroci namreč niso dobili telefonov do srednje šole in so morali opravljati lažja dela, da so zaslužili za plačevanje računov. Prav tako imajo pri njih doma prepovedano uporabo telefonov med večerjo, kar velja tudi za njo in njenega soproga ter prijatelje njihovih otrok, ki postanejo precej začudeni, ko jim reče, da ne smejo uporabljati telefona pri mizi.
Ko postanejo starši odvisniki
Čeprav se številni starši pritožujejo nad časom, ki ga njihovi otroci preživijo pred telefoni, se tudi sami soočajo z istim problemom. Kar 27 odstotkov jih priznava, da so odvisni od mobilnih naprav, tudi 28 odstotkov otrok pa verjame, da so njihovi starši odvisniki.
Strokovnjakinja Haiisova predlaga, da si omejite čas na socialnih omrežjih tri- do petkrat tedensko, zaradi česar boste pregledovali manj vsebin, ki jih objavijo drugi in se boste bolj osredotočili na lastne objave. Tudi ko boste doma, raje kot po telefonu posezite po rekreaciji.
M. P.