Število hospitaliziranih še ne upada, stroka priporoča cepljenje starejših

Datum:

V torek so v Sloveniji ob 638 PCR-testih in 5328 hitrih antigenskih testih potrdili 1714 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 84 bolnikov, na intenzivni negi pa 12. Umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, poroča STA.

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 254 bolnikov s potrjeno okužbo, na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 14 bolnikov, trije manj kot dan prej. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1408, kar je 33 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100 tisoč prebivalcev pa je trenutno 983, kar je 10 manj kot dan prej. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 20.804 aktivnih primerov okužb, kar je 222 manj kot dan prej.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je v izjavi za medije povedala, da število hospitaliziranih zaradi covida-19 še ne upada, čeprav se število novih primerov ne povečuje. V tem tednu beležijo manjše število primerov kot pred 14 dnevi, kar je po oceni Beovićeve spodbudno. Tistim, ki se z dopusta vrnejo z znaki prehlada, pa vodja posvetovalne skupine priporoča, da se samotestirajo.  Beovićeva starejšim od 80 let in tistim z resnimi kroničnimi boleznimi priporoča, da se s četrtim odmerkom cepijo takoj, nekoliko manj strogo priporočilo pa velja za starejše od 60 let.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ je še pojasnila, da bo cepljenje za celotno populacijo verjetno smiselno v jesenskem času, torej skupaj s cepljenjem proti gripi. Dodala je, naj med prvim in drugim poživitvenim odmerkom preteče tri mesece. Po njenem mnenju trenutni ukrepi zadostujejo, vendar pa se lahko zgodi, da bo začela krožiti bolj nevarna različica, pri kateri bo treba uveljaviti strožje ukrepe.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pričetek dobrodelne akcije “Pomagajmo preživeti in živeti”

Slovenska karitas je na petkovi novinarski konferenci predstavila začetek...

Telekom ob 47 milijonih dobička ne bo izplačeval dividend?

Vseslovensko združenje mali delničarjev (VZMD) nasprotuje predlogu Uprave in...

Ddr. Jaklič poudarja, da je opravljal le dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon

Potem ko se je Mladina razpisala o obstoju popoldanskega...

Bo policija ustavila nasilneža na Možino, preden bo prepozno?

"A kdo pozna tega tipa? Prejle se je drl...