Pretres na Gregorčičevi: Barbutovski odhaja po dobrih dveh mesecih

Datum:

Dragan Barbutovski odhaja z mesta vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), so v kabinetu predsednika vlade potrdili za STA. 

                   

Prvi je neuradno informacijo o odhodu Barbutovskega objavil Dnevnik, ki kot razlog navaja spor znotraj največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Po navedbah časnika naj bi šlo za rezultat različnih pričakovanj glede načina in metod dela. Kdo ga bo nasledil, za zdaj še ni znano. Ne bi bilo pa nenavadno, da bi v luči kadrovskih premikov režimskega medija Necenzurirano mesto ponudili Primožu Cirmanu, kot edinemu iz novinarske druščine, ki še ni dobil državne službe.

Barbutovski za STA za zdaj ni bil dosegljiv, sogovorniki v kabinetu predsednika vlade in na Ukomu, ki jih je STA uspela priklicati, pa so bili nad informacijo presenečeni.

Zdržal je dobra dva meseca
Vlada pod vodstvom Roberta Goloba je sicer Barbutovskega na čelo Ukoma, kjer je nasledil Uroša Urbanijo, imenovala na prvi seji vlade, 1. junija. Barbutovski je bil dotlej direktor slovenskega British Councila. Barbutovski sicer ni bil vešč komuniciranja, saj je na socialnih omrežjih vzpostavljal cenzuro in blokiral sledilce, z bizarnimi argumenti opravičeval pot otrok predsednika vlade v tujino in prenehal z izvajanjem analiz poročanja nacionalnega medija RTV.

Njegov odhod pa pomeni, da je na Gregorčičevi ulici, kjer je sedež vlade in Ukoma, vrelo že dlje časa.

Tako pa potezo pojasnjujejo v vladnem kabinetu:
Stranke, ki sestavljajo vlado, so že v predvolilni kampanji opozarjale na škodljivost sovražnega govora v političnem diskurzu, poleg drugih organov pa se mora tej problematiki v večji meri posvetiti prav Urad Vlade RS za komuniciranje. Predsednik vlade zato za v.d. direktorice Urada Vlade RS za komuniciranje predlaga Petro Bezjak Cirman, nekdanjo novinarko RTV Slovenija in sedaj poklicno predsednico sveta delavcev RTV Slovenija in članico Nadzornega sveta RTV Slovenija kot predstavnico zaposlenih. Vlada bo o zamenjavi na mestu direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje predvidoma odločala v prihodnjih dneh. Dragan Barbutovski bo v prihodnje zaposlen v Kabinetu predsednika vlade na področju komuniciranja z mednarodno javnostjo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....