Število pacientov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, se bistveno ne zmanjšuje. Vlada večino protikoronskih omejitev podaljšala za en teden!

Datum:

Na dan, ko je Vlada RS razkrila, da je bilo v sredo na podlagi 7.391 opravljenih testov, potrjenih 1.767 okužb, iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo, da se število pacientov, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, bistveno ne zmanjšuje. “Zbolevajo pa tudi zaposleni,” opisuje delo na Covid-2 oddelku asist. Janko Vlaović, dr. med., vodja neoperativnega področja UCC in namestnik predstojnika UCC. Vlada je za 14 dni podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

V sredo je umrlo 46 bolnikov s covidom-19, kar je trije več kot dan prej. V bolnišnicah se zdravita 1302 covidna bolnika, 215 je takih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Imamo 20.174 aktivnih okužb

Iz bolnišnic so v domačo oskrbo odpustili 91 bolnikov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 20.174 aktivnih okužb z novim koronavirusom, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 963 na 100 tisoč prebivalcev. Do sedaj smo v Sloveniji potrdili 71.073 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 1.245 covidnih bolnikov.

Pomurska regija ima najvišjo incidenco – 1576. Koroška regija – 1538. Obalno-kraška, Goriška, Primorsko-Notranjska, Osrednjeslovenska, Posavska, Gorenjska in Zasavska imajo incidenco pod 1000, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Število okužb po občinah je naslednje: Ljubljana 205, Maribor 95, Velenje 55, Kamnik 46, Slovenska Bistrica 45, Kranj 44, Celje 43, Koper 32, Zagorje ob Savi 31, Domžale in Trebnje 27, Nova Gorica 24, Žalec 22, Črnomelj in Trbovlje 21. V Domovih za starejše je včeraj 110 oskrbovancev prebolelo virus. Včeraj je ozdravelo oziroma se je na delo vrnilo 40 zaposlenih DSO. Včeraj je bilo potrjenih 178 primerov novih okužb med stanovalci in še 90 med zaposlenimi.

Vir: Covid Sledilnik
Vir: Covid Sledilnik

V.d. direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo na MZ mag. Marija Magajne je sporočila, da se je vlada zaradi trenutne epidemiološke slike in razmer v bolnišnicah, ki še ne omogočajo sproščanja ukrepov,  odločila, da za 7 dni oziroma 14 dni podaljša ukrepe za zajezitev širjenja virusa. 

Odkar so v Splošni bolnišnici Jesenice postali covidna bolnišnica so zdravili 126 bolnikov s covidom-19, od tega 17 bolnikov na oddelku za intenzivno nego. Medtem ko imajo zaenkrat dovolj kapacitet za te bolnike, jim na Jesenicah primanjkuje kapacitet za nujno hospitalizacijo drugih bolnikov. “Kot so opozorili, je v tem trenutku skrb zbujajoča predvsem prenizka zmožnost hospitalizacij bolnikov brez novega koronavirusa, še zlasti v internistični službi. “Primanjkuje nam kapacitet za hospitalizacijo nujnih pacientov z drugimi boleznimi, kot so denimo možganska kap in rak,” so izpostavili po poročanju STA.

Sodeč po najnovejših podatkih je število Covid bolnikov v intenzivni enoti UKC Maribor še zmeraj zelo visoko – kar 48 bolnikov potrebuje intenzivno zdravljenje. Vseh hospitaliziranih Covid bolnikov je trenutno 201. Število umrlih se je povzpelo na 128. (do 25. novembra 2020).

Vir: UKC Maribor

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...