Stoltenberg v Kijevu: Ukrajini pripada mesto v Natu

Datum:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes ob nenapovedanem obisku generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v Kijevu dejal, da je zdaj čas, da v zavezništvo povabijo Ukrajino. Ob tem je Nato pozval, naj premaga odpor do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu, vključno z orožjem dolgega dosega in sodobnimi letali.

“Zdaj, ko večina ljudi v državah Nata in večina Ukrajincev podpira vstop naše države v zavezništvo, je čas za sprejetje ustrezne odločitve,” je na skupni novinarski konferenci z vodjo Nata dejal Zelenski.

Ob tem je zavezništvo pozval, naj premaga zadržanost in odpor nekaterih držav do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu. “Na generalnega sekretarja sem se obrnil s prošnjo, naj nam pomaga premagati zadržanost naših partneric glede dobave določenega orožja, in sicer orožja dolgega dosega, sodobnega letalstva, artilerije, oklepnih vozil,” je naštel ukrajinski predsednik.

Stoltenberg je Zelenskemu zagotovil, da je prednostna naloga Nata zagotoviti Ukrajini zmago v vojni proti Rusiji in da bodo članice zavezništva o članstvu Ukrajine razpravljale na julijskem vrhu v litovski prestolnici Vilnius. “Prihodnost Ukrajine je v evroatlantski družini, prihodnost Ukrajine je v Natu, s tem se strinjajo vsi zavezniki,” je zatrdil prvi mož zveze in dodal, da bo vprašanje članstva Ukrajine v Vilniusu “visoko na dnevnem redu”.

Jens Stoltenberg in Zelenski (Foto: epa)

Medtem so iz Kremlja sporočili, da je preprečitev članstva Ukrajine v Natu še vedno eden od prednostnih ciljev invazije. “V nasprotnem primeru bo to predstavljalo resno nevarnost za našo državo, za njeno varnost,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Program obiska prvega moža Nata v Kijevu iz varnostnih razlogov sicer ostaja tajen, vendar pa je to prvi obisk Stoltenberga v Kijevu po začetku ruske invazije februarja lani.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni digitalni kolaps: v Krki izpad celotnega računalniškega sistema

Uporabniki Windowsa po vsem svetu se srečujejo s t....

Trump ob koncu konvencije RNC napovedal deportacijo nezakonitih priseljencev in podpornikov Hamasa

Donald Trump je tudi uradno republikanski predsedniški kandidat. Nominacijo...

Ministrica se še naprej trudi razdeliti neuporabne Linux računalnike

Ministrica za digitalno preobrazbo  Emilija Stojmenova Duh bi morala...

Vlada želi davčno uničiti še eno priljubljeno obliko podjetništva

Vlada Roberta Goloba pripravlja nov predlog zakona o dohodku...