Stopnjevanje pritiskov pred vložitvijo nezaupnice: Mediji ustvarijo problem, krivdo obesijo SDS, SD pa skliče nujno sejo zaradi pogodbe, ki jo je podpisal Gantar!

Datum:

Po besedah stranke SD, mediji v zadnjih dneh objavljajo odmevne prispevke o dobavi in uporabi hitrih antigenskih testov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. “Prispevki so osredotočeni na povezanost dobaviteljev s stranko SDS in na zanesljivost testov,” so dodali. Po njihovem mnenju, je treba takoj preiskati namigovanja, da je dobava neustreznih testov povezana s SDS in da potencialno predstavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje. A kot poroča Bojan Požar do prekinitve testiranj v Ljubljani ni prišlo zaradi neustreznih hitrih testov, ki jih je naročila vlada Janeza Janše, temveč zaradi neustreznih palčk za nos, ki jih naročajo zdravstveni domovi samostojno. Sam direktor Zdravstvenega doma Ljubljana Rudi Dolšak pa naj bi bil deklarirani nasprotnik opravljanja hitrih testov.

                   

Leva opozicija, ne le da producira pisma akademikov iz tujine, pač pa je na delu tudi pri ustvarjanju in promociji “odmevnih” medijskih prispevkov, na katera še posebej opozorijo, da jih ne bi slučajno kdo spregledal. Ob tem seveda ne pozabijo omeniti domnevno povezavo s stranko SDS. Dejanja in namere stranke SD so že tako prozorne in predvidljive, da je res skoraj neverjetno, da bi uspeli z njimi še koga prepričati. Že včeraj smo pisali o tem, kako določena opcija dela afere tam kjer jih ni, medtem ko svoje dokazano sporne posle pomete pod preprogo. Kot primer smo navedli afero z žilnimi opornicami.

Poslanci SD so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, glede zakonitosti in preglednosti pri javnem naročilu za dobavo hitrih antigenskih testov za novi koronavirus ter glede ustreznosti dobavljenih testov. Ob tem so zapisali, da se od samega začetka projekta za množično testiranje v javnosti pojavljajo upravičeni dvomi.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je po uvedbi izrednega nadzora kakovosti danes začasno prepovedala uporabo testov. SD v zahtevi za sklic nujne seje zanima, zakaj se je ministrstvo za zdravje pri nakupu hitrih testov odločilo za nižji zahtevani standard, ki je najmanj 90-odstotna občutljivost, od standarda, ki so ga v samostojnih nabavah zahtevale bolnišnice. Po mnenju SD je mogoče, da se bo izkazalo, da namen množičnega testiranja ni preprečevanje epidemije covida-19, ampak izpolnjevanje dogovorjenih koruptivnih in nezakonitih poslov na škodo državljanov in državnega proračuna.

Prvo naročilo za javno dobavo morali ponoviti

Javno naročilo za dobavo hitrih testov, so decembra morali ponoviti, v prvo namreč nobena od ponudb za nakup 500 tisoč hitrih antigenskih testov, ni izpolnjevala zahtevanih kriterijev. Ministrstvo je tako 2. decembra prek sistema e-javnega naročanja povabilo 27 potencialnih ponudnikov k oddaji ponudbe za dobavo hitrih testov, in sicer po ceni največ pet evrov za kos. V ponovnem postopku nakupa pol milijona hitrih antigenskih testov, je ministrstvo deset dni kasneje kot najugodnejšega ponudnika izbralo družbo Majbert Pharm, ki je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV-jem za test, ponudba ostalih treh ponudnikov je bila precej višja in se je gibala od 3,55 do 5,16 evra. Cena je bila tako, glede na kriterije javnega naročila, več kot primerna.

A nekateri dominantni mediji so o morebitni novi aferi pisali še preden se je katerokoli javno naročilo sploh izvedlo. “Smo po ventilatorjih in maskah na pragu še enega spornega posla,” so se spraševali. S tem so seveda nakazali, kako se bo njihova zgodba tudi nadaljevala. Ker se glede cene niso mogli pritožiti, so se osredotočili na kakovost in na nepomemben podatek, da naj bi bil eden izmed poslovnih partnerjev družbe Majbert Pharm nekoč član podmladka stranke SDS.

Pogodbo podpisal Gantar

To je po njihovem mnenju očitno dovolj dober razlog za namigovanja, da je dobava domnevno neustreznih testov povezana s SDS in da potencialno predstavlja kršitve protikorupcijske zakonodaje. Čeprav je pogodbo z Majbert Pharm podpisal zdaj že nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar.

SD predlaga naj odbor DZ na podlagi njihove zahteve odredi, da računsko sodišče prednostno revidira izvedbo tega javnega naročila, pristojne organe pa naj pozove, da preiščejo sume storitve kaznivih dejanj v povezavi z njo. Poleg tega naj od predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje Janeza Janše v sedmih dneh zahteva dokazila o ustreznosti antigenskih testov in upravičenosti porabe proračunskih sredstev glede na učinkovitost testiranj z njimi. “Komisija za preprečevanje korupcije pa naj preišče sume kršitve integritete in korupcijska tveganja, ki izhajajo iz povezanosti funkcionarjev, ki so člani SDS, in predstavnikov ali lastnikov izbranih dobaviteljev, ki so bili ali so še vedno člani SDS ali njenega podmladka SDM,” so zapisali v SD.

V stranki SD so se očitno odločili, da je pravi čas za napad z vsemi topovi, tako se Tanja Fajon na Twitterju ukvarja tudi s tem, kdo v tujino piše, da so mu ukradli volitve in kdo ne čestita Joeju Bidnu. Opozarja na nevarnost vojne z mediji, Socialni demokrati pa so na družabnem omrežju še zapisali: “Napad na demokracijo in vladavino prava je obsodil ves svobodni svet. Nova24 in vidni podporniki SDS pa brez slabe vesti še naprej sejejo sovraštvo in razdor.

Morda upajo, da bodo s tovrstnimi napadi pridobili še kakšen glas pred vloženo konstruktivno nezaupnico, ki jo je Karl Erjavec napovedal za 15. januar, a v vsakem primeru je nedopustno, da se ponovno v boju za oblast poslužujejo zdravja ljudi, ponekod so namreč začasno ustavil množično testiranje na novi koronavirus.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...