Štrajk Tee Jarc ni bil prijavljen; kaznivega dejanja osumljenih kar 48 oseb

Datum:

Policijsko poročilo o podnebnem štrajku je zelo povedno. Protest ni bil prijavljen, mladi anarholevičarji pa so množično uničevali tujo lastnino. Popisali so jih kar 48, od tega sta bili dve osebi mladoletni. Prav tako še zbirajo obvestila o ogrožanju prometa.

Podnebni štrajk mladih, ki naj bi se borili za čisto okolje, se je izkazal za vse kaj drugega kot protest nezadovoljnih okoljevarstvenikov. Policijsko poročilo je zelo zgovorno, zaradi vdora na Plečnikov štadion pa jih bo ovadil lastnik Joc Pečečnik.

48 oseb popisanih zaradi kaznivega dejanja
Policisti so ob opravljanju varovanja javnega shoda, ki se je pričel v petek okoli 13. ure na Kongresnem trgu in se nato nadaljeval za Bežigradom v Ljubljani, povedali naslednje. Pred pričetkom shoda so policisti organizatorja shoda ponovno seznanili, da naj shod poteka v skladu s programom in z upoštevanjem cestno prometnih predpisov.

Shod je najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom. Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil.

Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Lastnik objekta, znani podjetnik Joc Pečečnik, je bil glede motenja posesti na katerega so udeleženci vstopili, napoten na zasebno tožbo, za POP TV pa je potrdil, da bo mlade tudi ovadil.

Shod je bil neprijavljen
Policisti še preverjajo okoliščine kršitve Zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljen javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Prav tako še zbirajo obvestila o zaznanih kršitvah cestno prometne zakonodaje, saj so udeleženci hodili po cesti, s tem ogrožali in ovirali promet, ter povzročili zastoje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo.

Anarholevičarji so blokirali promet v Ljubljani. (Foto: STA)

Policisti so ob tem poudarili, da spoštujejo in podpirajo izražanje mnenj, “vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik.

Jih bo zopet zaščitila oblast?
Nekdanji šef policije dr. Anton Olaj je ob vsem tem naslovil vprašanje na ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ali bo kršiteljem tudi tokrat oproščeno? Vlada Roberta Goloba je namreč vse razgrajače in kršitelje v času protestov proti Janševi vladi amnestirala.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...