TikTok na poti popolne prepovedi v ZDA

Datum:

Osnutek zakona, ki bi ameriškega predsednika pooblastil za prepoved TikToka v vseh napravah po vsej državi, je napredoval prek odbora za razpravo v kongresu. Predlog zakona bi od Bidna tudi zahteval, da uvede prepoved vsakemu subjektu, ki “lahko” prenese občutljive osebne podatke subjektu, ki je pod vplivom Kitajske. TikTok je v zadnjih tednih deležen vse večjih kritik zaradi bojazni, da bi uporabniški podatki lahko končali v rokah kitajske vlade, kar bi spodkopalo zahodne varnostne interese.

Odbor predstavniškega doma za zunanje zadeve v ZDA je v sredo glasoval za dodelitev novih pooblastil predsedniku Joeu Bidnu za prepoved aplikacije TikTok v kitajski lasti in drugih aplikacij, za katere se domneva, da predstavljajo varnostna tveganja. Usoda ukrepa je še vedno negotova in morata ga sprejeti celoten predstavniški dom in senat, preden ga lahko sprejme Biden. To bi bila najbolj daljnosežna omejitev ZDA za katero koli aplikacijo družbenih medije.

Morebitna prepoved TikToka v ZDA je naredila korak naprej, potem ko je odbor predstavniškega doma ZDA predlagal predlog zakona, ki bi predsednika pooblastil, da prepove priljubljeno aplikacijo za družbene medije skupaj z drugimi aplikacijami v lasti podjetij s sedežem na Kitajskem. Predlog zakona, znan kot Zakon o odvračanju ameriških tehnoloških nasprotnikov (DATA), bi predsedniku dal pooblastilo za prepoved tujih aplikacij pod nadzorom ali vplivom Kitajske, prav tako pa bi bil pooblaščen za sankcioniranje podjetij ali posameznikov, ki so povezani s takimi aplikacijami.

TikTok je “vohunski balon v telefonu”
“TikTok je grožnja nacionalni varnosti. Čas je za ukrepanje,”
je dejal predstavnik Michael McCaul, republikanski predsednik odbora, ki je podprl predlog zakona. “Vsakdo, ki ima na svoji napravi prenesen TikTok, je KPK (Komunistični partiji Kitajske) dal stranska vrata do vseh svojih osebnih podatkov. To je vohunski balon v telefonu,” je dejal McCaul, pri čemer se je skliceval na kitajski nadzorni balon, ki je bil prejšnji mesec sestreljen ob obali Južne Karoline. Demokrati v odboru so glasovali proti McCaulovemu aktu o odvračanju ameriških tehnoloških nasprotnikov, republikanski zakonodajalci pa so ga podprli s 24 proti 16.

Foto: EPA

Po prepovedi ZDA so aplikacijo na vladnih telefonih prepovedale tudi nekatere ostale države
Demokrati so nasprotovali predlogu zakona, češ da je bil prenagljen in zahteva ustrezno skrbnost skozi razpravo in posvetovanje s strokovnjaki. Predlog zakona ne določa natančno, kako bi prepoved delovala, vendar daje Bidnu pooblastilo, da prepove kakršne koli transakcije s TikTokom, kar bi posledično lahko komur koli v Združenih državah preprečilo dostop ali prenos aplikacije na svoje telefone. Odpor proti TikToku pa se je v zadnjih dneh stopnjeval tudi po ostalih zahodnih državah. Kanada je v ponedeljek prepovedala TikTok na vladnih mobilnih napravah, pred tem pa je podobno storila tudi Evropska Unija. Tudi Tajvan je lani prepovedal aplikacijo v vladnih napravah. Indija je že leta 2020 uvedla popolno prepoved TikToka in več deset drugih kitajskih aplikacij, pri čemer je navedla pomisleke glede zasebnosti podatkov in nacionalne varnosti. TikTok se je soočil z začasno prepovedjo za vse uporabnike v Indoneziji, Bangladešu in Pakistanu zaradi širjenja vsebine, za katero so njihove oblasti menile, da je neprimerna.

ByteDance obtožbe o zbiranju podatkov zanika
Kot odgovor na vladne prepovedi naprav je družba ByteDance, lastnica TikToka, v izjavi za ABC News povedala, da “cenijo da so se nekatere vlade modro odločile, da ne izvajajo takšnih prepovedi zaradi pomanjkanja dokazov, da obstaja takšna potreba, vendar je razočaranje videti, da drugi vladni organi in institucije prepovedujejo TikTok na napravah zaposlenih brez premisleka ali dokazov.”

Foto: Freepik

TikTok, ki ima v ZDA več kot 100 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, se sooča z vse večjim nadzorom oblasti zaradi bojazni, da bi uporabniški podatki lahko prišli v last kitajske vlade in da bi lahko Kitajska aplikacijo uporabila kot orožje za širjenje dezinformacij. Vendar boj za prepoved TikToka po mnenju nekaterih strokovnjakov in zagovornikov državljanskih svoboščin tvega uvedbo neupravičenih omejitev svobode govora in zasebnega poslovanja, kar posnema vrsto cenzure, za katero so nekatere zahodne države krivile Kitajsko. Doslej so bile omejitve TikToka v ZDA na državni in zvezni ravni osredotočene izključno na prepoved aplikacije v napravah, ki jih je izdala vlada, in trenutno ni uvedena nobena nadaljnja prepoved. Več kot polovica ameriških zveznih držav je sprejela ukrepe za delno ali popolno prepoved TikToka na državnih napravah.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...