Stranka DeSUS prestreljena s kadri Zaresovih odpadnikov, tam je nekoč že kandidiral tudi Lado Leskovar

Datum:

Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), na čelu katere je “večni” minister Karel Erjavec, je pričela z izvajanjem volilnih aktivnosti. S strani članov je bil namreč imenovan volilni štab, sprejeli so okvirni finančni načrt, v obravnavo pa jim je bil dan tudi volilni program. DeSUS poudarja, da so jim upokojenci na prvem mestu, ker pa se zavedajo, da ljudje floskulam ne nasedajo več kar tako, stavijo na moč prepoznavnih obrazov, kot sta nekdanji košarkar Saša Dončić in pevec Lado Leskovar. Slednji je bil kandidat Zaresa že leta 2008; glede na to, da iz istih vod prihajajo tudi Ivo Vajgl, Tadej Slapnik in strokovna sodelavka Nina Stankovič, kaže, da DeSUS postaja stranka Zaresovih odpadnikov.

Erjavec je sicer za STA pojasnil, da bodo imeli člani stranke mesec dni časa, da podajo morebitne pripombe na volilni program, ki ga bodo nato obravnavali organi stranke. Po predvidevanjih bo ta aprila predstavljen na programski konferenci. V programskih izhodiščih so največjo pozornost namenili popravi krivic upokojencem, pri čemer Erjavec poudarja, da so pokojnine v času zamrznitve zaostale za 8,5 odstotka, in dodaja, da se stranka zavzema za to, da se v skladu z gospodarsko rastjo zaostanek odpravi.

Foto: STA

Erjavec je že marsikaj obljubljal
Spomnimo. V preteklosti je Erjavec med drugim obljubljal pokojnine celo v znesku tisoč evrov, vidimo pa lahko, da je realnost popolnoma drugačna, saj pokojnine mnogim ne omogočajo dostojnega življenja. Prav tako so v stranki obljubljali vzpostavitev demografskega sklada, v okviru katerega želijo, da bi se kupnine in dividende iz državnega premoženja namenile za bodoče upokojence – kot pa lahko vidimo, tudi ta obljuba v iztekajočem se mandatu ni bila izpolnjena.

Med znanimi imeni Vilfan, Dončić in Leskovar
Vsi kandidati za volitve v državni zbor so že evidentirani, konkretni kandidat pa še ni določen zgolj v treh volilnih okrajih. Med bolj znanimi imeni je nekdanji košarkar Peter Vilfan, ki je bil v preteklosti za poslanca izvoljen na listi stranke Pozitivna Slovenija, nato pa je prestopil v Zavezništvo Alenke Bratušek ter se nato pridružil DeSUS-u. Barvam stranke pa se bosta pridružila tudi nekdanji košarkar Saša Dončić, oče enega največjih upov slovenske košarke Luke Dončića, in pevec Lado Leskovar, ki se je leta 2008 pojavil kot kandidat stranke Zares – letos bo kandidiral v prestolnici. Leskovar je za medije pojasnil, da še vedno poje, čeprav je že 12 let v pokoju. Ob tem je dodal, da se je poslanski skupini pridružil z namenom, da bi v stranki pel in razveseljeval ljudi, pri čemer se nadeja, da bi tako lahko pomagal stranki in nagovoril širši krog ljudi.

Foto: STA

Od leta 1996 nenehno prisotni v vseh sestavah vlade, problematika pa ostaja
Vsekakor je stranka DeSUS na slovenskem političnem parketu nekaj edinstvenega, saj je edina upokojenska stranka, ki je od leta 1996 nenehno prisotna v vseh sestavah vlad, ne glede na to, ali je vlada leva ali desna. Kljub temu, da se tako dolgo ohranja na oblasti, pa se položaj slovenskih upokojencev zaradi njenih “prizadevanj” ni izboljšal toliko, da bi lahko živeli dostojno življenje. Ko je bil v času prve Janševe vlade (2004–2008) dosežen 25-odstotni dvig pokojnin, se Erjavec ni pretirano pretegnil, saj se je takrat bolj ukvarjal z zaviranjem reform, zaradi česar je bila onemogočena privatizacija in omogočena korupcija.

Erjavec in njegova kompanija, ki se krepi z odpadniki stranke Zares, si oviranje dela vlade, v kateri trenutno pač je (dokler slednja formalno, ob odstopu premierja Mira Cerarja, sploh še obstaja), lahko privošči, saj se je do sedaj izkazalo, da so glasovi te stranke vedno potrebni, da lahko desna ali leva opcija oblikuje večino v državnem zboru; na problematičnost tega je kritično opozoril tudi prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Vidimo lahko, da bo Erjavec na prihodnjih volitvah s pomočjo znanih obrazov ponovno nadaljeval z izrekanjem populističnih izjav ter obiskovanjem domov za upokojence, kjer bo s svojim šarmom prepričeval naivne volivce, da je on edini, ki se vseskozi bori za višje pokojnine.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...