Strici iz ozadja – začenja se resen spopad med rdečimi in krvavo-rdečimi

Datum:

“Janez Zemljarič, Janez Kocjančič in Drago Isajlovič so strici iz ozadja, ki brez volitev vodijo slovensko državo.” Ne, to ni začetek oddaje Hobotnica na Nova24TV, ampak začetek oddaje Svet na Kanalu A in članka v Financah. To ne pomeni, da sta ta dva medija pobegnila nadzoru stricev iz ozadja ter postala neodvisna. Za razumevanje zakaj je do tega prišlo, je potrebno razložiti nekaj osnovnih povezav.

Finance so glasilo Boruta Jamnika, predvsem kadar gre za obračunavanje z nasprotniki. Kanal A pa je izpostava POPTV, ki zagovarja upravljalce državnega premoženja, ki odločajo o delitvi večine oglaševalskega denarja. Na prvem mestu je to Borut Jamnik, poleg njega pa tudi omenjeni strici Zemljarič, Kocjančič in Isajlovič.

Napad na strice se zdi na prvi pogled nelogičen
Na prvi pogled je napad na strice nelogičen, vendar nekaj raziskovanja in par razgovorov  s poznavalci dogajanj v ozadju hitro razjasni sliko. Najprej je potrebno vedeti, da je Boruta Jamnika kot čudežnega dečka v slovensko državno ekonomijo pripeljal Bruno Korelič. To je dolgoletni predsednik uprave Luke Koper in alfa in omega primorskega gospodarstva od Istrabenza do Cimosa. Korelič spada v skupino old boysov podobno kot omenjeni trije strici (podrobneje se bomo z njim še ukvarjali v prihodnje.)

Bruno Korelič se od upokojitve praktično ni pojavljal v javnosti, veljal je celo za bolnega. Poskrbel je za vtis, da nima nobenega vpliva več. V resnici pa je preko svoje mreže še zmeraj obvladoval vse ključne primorske firme pri čemer mu je zvesto pomagal njegov protežiranec Borut Jamnik.

Stari fantje (old Boysi) so imeli jasno razmejena področja svojega delovanja in v času debelih krav ni bilo nobenih problemov. Ko je pa prišla kriza so se korita začela krčiti in denarja je začelo primanjkovati. Izgubili so molzne krave kot sta bila Istrabenz in Cimos, celo Splošna plovba je na kolenih. Ostala je le še Luka Koper.

Pa se vrnimo na začetek. Zakaj so se trije strici naenkrat pojavili v nemilosti dveh medijev?
Janez Zemljarič
je želel prevzeti Luko Koper in vanjo pripeljati svoje Ljudi. Ker je predsednica NS Alenka Žnidaršič Kranjc močno povezana z Borutom Jamnikom, je prišlo do predloga zamenjave treh članov nadzornega sveta, vključno z njo. To je bil poseg na področje, ki je pod kontrolo Bruna Koreliča. Nato je sledilo hitro. Korelič se je pojavil v nekaterih medijih (Dnevnik in Večer) in povedal kar je bilo potrebno. Sindikat žerjavistov je organiziral štrajk, vlada in SDH so se umaknili in ravnotežje je bilo vzpostavljeno.

Vsaj na videz. V resnici pa se v ozadju nadaljuje hud boj za popoln prevzem slovenskih državnih podjetij med tako imenovano Zemljaričevo skupino, ki obvladuje teren preko Kocjančiča in Isajloviča ter Koreličevo linijo, ki ga operativno zastopa Jamnik (s pomočjo Gregorja Golobiča, ki so ga v LDS-ovih časih na primorskem klicali Inkasant; tudi o njem več prihodnjič) ter politično pomočjo Jamnikove tete Brede Pečan, vplivne predstavnice stare struje znotraj SD.

Spopad je hud in tokrat bodo očitno rdeči in krvavo-rdeči obračunali do konca. Ne delajte pa si utvar, da bo, neglede na zmagovalca, to kaj zmanjšalo vpliv Milana Kučana.

Napovemo pa lahko, da se pripravljajo kadrovske spremembe v Luki Koper in Intereuropi. V kolikor bo predsednik uprave Luke Koper postal Ernest Gortan iz Intereurope, predsednik uprave Intereurope pa NSi-jev kader Franc Kadiš, bo to pomenilo, da je zmagala Jamnik-Koreličeva naveza. Kučan pa bo nekoliko bolj pogosto odpravil na izlet na Primorsko pogledati oljke udbovca Dušana Moljka.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...