Stroka poziva k spoštovanju ukrepov: Jih bodo jutrišnji protivladni protestniki upoštevali?

Datum:

Stranke SD, LMŠ in Levica ter sindikati so javno podprli protest pred parlamentom v petek. Glede na to, da smo še vedno v epidemiji, gre za skrajno neodgovorno dejanje tistih, ki proteste organizirajo. Direktor NIJZ Milan Krek pojasnjuje, da direktiva določa zbiranje največ 50 udeležencev, pri tem pa na posameznike apelira, naj ukrepe upoštevajo. Krek poudarja, da še nikakor nismo premagali epidemije, vsako takšno zbiranje pa je tveganje predvsem za ranljivo generacijo. “Z množičnim druženjem tako ogrožamo predvsem starejšo populacijo, ki bo na virus najbolj ranljiva tudi na dolgi rok.

Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril, da je z zakonom določeno, da so zbiranja dovoljena, a pod določenimi pogoji, ki so določeni z odloki. “Če stranke pozivajo k protestom, se jim tega ne more preprečiti, saj jim zakon dovoljuje oziroma odloki, da se lahko protestniki zbirajo,” je pojasnil Krek. Vseeno pa pri tem organizatorje poziva, naj na protestih pazijo na veljavne odloke, ki so namenjeni v prvi vrsti varovanju zdravja državljanov.

Epidemija še ni mimo, število okužb pa se je ponovno začelo povečevati. “Lahko gre za enkraten dogodek, lahko pa gre za ponovno rast, tega še ne vemo,” je pojasnil Krek. Pri tem je pozval, naj se protesta ne udeležujejo tisti, ki so med ranljivimi skupinami, niso cepljeni ali niso preboleli covida-19. Opažajo namreč, da imajo v bolnišnicah vse več primerov mlajših bolnikov, ki težje prebolevajo bolezen. “Spomnim se izjemno žalostne zgodbe 32-letnega fanta, ki so mu morali zaradi covida presaditi pljuča,” nam je dejal.

Protivladni miting 27. aprila 2021 v Ljubljani. (Foto: Twitter)

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bilo do sedaj cepljenih le 60 odstotkov vseh starejših prebivalcev. “Z množičnim druženjem pa tako ogrožamo predvsem starejšo populacijo, ki bo na virus najbolj ranljiva tudi na dolgi rok,” je še pojasnil. K protestom poziva tudi stranka Levica, saj njihov koordinator Luka Mesec vztrajno trdi, da virus zunaj ni nevaren. “To vsekakor ne drži in je skrajno neprimerno, da zavajajo javnost,” je še dejal Krek. Pri tem je opozoril na nevarnost informacij, ki jih organizatorji protestov širijo. Glede organizacije in udeležbe protestov s strani strank pa se Krek ni želel opredeljevati.

Vsak posameznik mora varovati svoje zdravje
Število udeležencev ni več omejeno s številom (prej je bilo 50), ampak zgolj s površino (10 kvadratnih metrov na enega udeleženca) oziroma z medosebno razdaljo (1,5 meta med osebami). Še vedno pa je začasno prepovedano zbiranje (druženje) več kot 50 ljudi. “Vsekakor je zbiranje zakonsko dovoljeno, je pa odgovornost vsakega posameznika, če se bo protesta udeležil in se bo držal varnostnih ukrepov. Odloki niso namenjeni temu, da kaznujemo ljudi, temveč da zaščitimo njihovo zdravje,” je še poudaril Krek.

Foto: Polona Avanzo

Inšpektor PU Ljubljana Boštjan Skrbinšek Javornik je pojasnil, da petkov protest ni prijavljen, zato bo policija na dogodku prisotna. Udeležence pozivajo, naj upoštevajo navodila policistov, obenem jih opominjajo, da je na shod prepovedano prinašati nevarne predmete, kot so palice, druga orodja ali orožje oziroma pirotehniko. Območje bo v času protesta videonadzorovano, obenem pa bo omejeno gibanje v okolici Državnega zbora in vlade.

Ob pravici zbiranja policija poziva k dostojanstvenemu in mirnemu izražanju
Policija pričakuje, da se bo shoda udeležilo več ljudi, poziva pa jih, naj pustijo otroke doma oziroma, naj se v primeru incidentov umaknejo in omogočijo delovanje policije. “Policija se zaveda pomena pravice do javnega zbiranja, pričakujemo pa, da bodo mnenje vsi izražali na dostojanstven in miren način,” je še poudaril. Kljub dobri epidemiološki sliki, pa je minister za zdravje Janez Poklukar naslovil prošnjo na vse prebivalce: “Prosim vas, da še naprej spoštujete vse preventivne ukrepe. Se pravi razdaljo, razkuževanje rok, nošenje mask, izogibanje dotikanja obraza, karantena v primeru rizičnih stikov, samoizolacija v primeru bolezni.”

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Veliko zanimanje v Bruslju za razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo avtorja...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....