Stroka: Učinek zakona za pomoč gospodarstvu bo skromen

Datum:

Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ne rešuje osnovnega problema, visokih ponudb za zakup elektrike za leto 2023. Vladna uredba o mehanizmu določanja cen na ponudbe ni vplivala, zato bo tudi učinek zakona izjemno skromen, pravijo v delodajalskih organizacijah.

“Kljub subvencijam bodo podjetja plačevala mnogokrat višjo ceno električne energije kot njihovi konkurenti v sosednjih državah. Tako bodo prisiljena v zmanjševanje porabe energije tudi z zmanjševanjem proizvodnje, kar bo pripeljalo do odpuščanja odvečnih delavcev, česar pa si nihče v podjetjih ne želi,” so, kot so sporočili, v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), Združenju delodajalcev Slovenje (ZDS) in Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) zapisali v pozivu premierju ter ministrom za gospodarstvo, infrastrukturo, finance in delo.

V primeru odpuščanja tudi ukrep subvencioniranja začasnega čakanja na delo ne bo zadostoval, saj bo glede na predlog omejen na največ 30 delovnih dni. “Podjetja, ki bodo prisiljena v zmanjševanje ali ukinitev proizvodnje, bodo izgubila posle, ki se jih v tako kratkem času ne da nadomestiti, če sploh,” so opozorili.

Kot pravijo, je brez posvetovanja s predstavniki gospodarstva v predlog vnesla dodatno omejitev, da bodo podjetja, ki imajo zakupljeno električno energijo oz. plin za leto 2023 po ceni do 150 oz. 79 evrov na megavatno uro (MWh), upravičena le do enostavne pomoči, torej za najmanjšo od petih predvidenih oblik pomoči. S tem ukrepom je vlada v bistvu postavila spodnjo mejo obljubljenega koridorja, ne pa tudi zgornje meje, kar podjetja že od samega začetka zahtevajo in pričakujejo, so zapisali.

“Slovensko gospodarstvo ne potrebuje proračunskega denarja. Potrebuje pa konkurenčne in primerljive pogoje, kot jih imajo podjetja v drugih državah. Uspešno gospodarstvo pa je predpogoj za družbeno blaginjo,” so navedli in izrazili pričakovanje, da bo vlada v postopku sprejemanja zakona v DZ spremenila sporne člene in gospodarstvu zagotovila “pomoč, kot jo zasluži, sicer bo napovedana milijardna pomoč gospodarstvu ostala le mrtva črka na papirju”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki